commons.wikimedia

Posle 101 godine od osnivanja i prvog leta, češka nacionalna avio-kompanija prestaće da postoji. Za sutra je predviđen poslednji let “Čeh erlajnsa” (poznatog i kao ČSA). Na praški aerodrom “Vaclav Havel” sleteće poslednji avion na liniji iz Pariza. ČSA je peta najstarija avio-kompanija na svetu.

Nakon toga, Čeh erlajns „utopiće“ se u drugu češku avio-kompaniju – “Smartvings”.

Do ovakvog scenarija došlo je zbog dugoročnih finansijskih teškoća. One su uzrokovane i nizom velikih događaja kao što su napad na SAD 11. septembra, ekonomska kriza 2008. i kovid pandemija, ali i zbog uspona lou-kost avio-kompanija.

Skupa flota

Problemi kompanije počeli su još devedesetih sa prvim neuspešnim pokušajem privatizacije. Nakon događaja iz ovog veka, flota kompanije je počela da se smanjuje, a pod okrilje “Smartvingsa”, ČSA je došao još 2018. kada je rivalska kompanija kupila skoro 98% akcija.

Češka televizija kao probleme navodi i konflikte unutar avio-kompanije i neiskustvo menadžmenta koje je dovelo do loših poslovnih odluka.

Češki mediji podsećaju da je pod vođstvom biznismena Jaroslava Tvrdika tokom prethodne decenije došlo do kupovine novih, skupih aviona, i povećanja drugih troškova. Bivši predsednik ČSA Miroslav Kula okrivio je Tvrdikove „megalomanske projekte“ i „nekompetentan menadžment“ za neuspeh kompanije.

S druge strane, Tvrdik koji je vodio kompaniju pre 20 godina, pre toga je ocenio da je gašenje neizbežan rezultat usled eksternih okolnosti.

U poslednje vreme, avio-kompanija letela je na samo dve linije – do Pariza i Madrida. Takođe, ima samo dva aviona Erbas A320-200 u floti. Jedan od njih je već leteo samo za “Smartvings”. Ipak, “Smartvings” kupovinom dobija još četiri aviona koji su prethodno naručeni. Dva bi trebalo da stignu do kraja godine, a dva u prvoj polovini sledeće.

Letovi za Zagreb

Prvi let koji je ČSA (Czech State Airlines) obavio 1923. bio je na tada domaćoj liniji Prag-Bratislava. Na tom letu bile su samo dve osobe – pilot Karel Brabenec i novinar koji je izveštavao. Leteli su tri sata. Prvi avion zapravo je bio dvosed-dvokrilac kakvi su korišćeni u Prvom svetskom ratu.

Prva međunarodna linija bila je za Jugoslaviju kada je 1930. godine ČSA počeo da leti za Zagreb. Za daleke destinacije ČSA je leteo od sedamdesetih – Montreal, Njujork i Havana.

Starije od ČSA bile su samo avio-kompanije kao što su holandski KLM i kolumbijska “Avianka” (obe osnovane 1919.), australijski “Kvantas” (1920) i sovjetski, odnosno ruski “Aeroflot” (1923). ČSA je bio poznat i po tome što je imao svoj kod, odnosno oznaku OK.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here