Sunarodnici širokog srca

0

Deo prikupljene pomoći

U toku akcije aktivisti Srpske bratske pomoći su napravili partnerstvo sa Humanitarnom organizacijom "Lifeline" princeze Katarine Karađorđević, koja će u Srbiji deliti prikupljenu pomoć čikaških Srba.

– Akcija je više nego uspela, zahvaljujući izuzetnom odzivu naših sunarodnika. Ljudi su donosili i krevece za decu, igračke, izuzetno očuvanu i uredno spremljenu garderobu, tako da ćemo iz Čikaga brodom poslati pun kontejner pomoći namenjene izbeglicama i siromašnima u Srbiji. Na humanitarnoj zabavi koju smo održali prošlog vikenda prikupili smo 4.000 dolara, a očekujemo i još finansijskih sredstava kojima ćemo pokriti troškove prenosa robe. Brod će ploviti za Solun, a odatle će robu do Beograda dopremiti naši autoprevoznici – kaže za "Vesti" Dragan Stefanović, koordinator akcije.

 

Nastavak

 

Akcija Srpske bratske pomći i dalje traje. Odvijaće se u kontinuitetu, a u našim crkvama biće postavljene odgovarajuće kutije za konstantno sakupljanje pomoći koju će naši sugrađani moći da ostavljaju nedeljom pre ili posle liturgije.

Naši sunarodnici su prikupljenu robu ostavljali na punktovima u crkvama Svetog Simeona Mirotočivog u 114. ulici, Svetog vaskrsenja Hristovog na Palmer skveru, Svetog Đorđa u istočnom Čikagu, Svetog Jovana Krstitelja u Belvudu i Svetog Stevana Dečanskog na Lilendu, a Srpska bratska pomoć će im za sve priloge dostaviti priznanice, uz koje će moći da osiguraju odbitak od poreza.

– Zanimljiva je priča jednog našeg sunarodnika iz Des Planesa, koji je poreklom iz Like. On je uredno sakupljao omalelu garderobu i igračke svojih unuka i kao pomoć doneo oko 150 kilograma odeće. Kaže, uvek se nadao da će i neka srpska organizacija konačno početi da prikuplja ove stvari za pomoć našim ugroženim i nesrećnim ljudima, a prava je sreća da smo mi tu akciju sada i sproveli u delo. Ovog vikenda aktivisti naše organizacije su sortirali robu, po veličini i nameni, sve smo to uredno složili u kutije, a uskoro ćemo poslati za Srbiju. Nadamo se da će kontejner i stići do Božićnih praznika, kada je i red i radost to uručiti našim mališanima i izbeglicama – dodaje Stevanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here