Stvaranje vojske Kosova neprihvatljivo za Srbiju

0

Srbija opredeljena za unapređenje stabilnosti u regionu: Bratislav Gašić

 

"KFOR je jedini odgovorni nosilac bezbednosti i svaka odluka koja se odnosi na izgradnju vojnih formacija na Kosovu i Metohiji jeste kršenje Rezolucije 1244, ali se može i negativno odraziti na odnose Srbije i NATO", rekao je Gašić tokom razgovora sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za odbrambene investicije Patrikom Ourojem.

 

Gašić je istakao da je Srbija čvrsto opredeljena za unapređenje stabilnosti u regionu, te da, u skladu sa svojim mogućnostima, aktivno doprinosi regionalnoj i globalnoj bezbednosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

 

Prema njegovim rečima, od velikog značaja za zemlju jeste interoperabilnost srpskih oružanih snaga sa partnerskim zemljama, pa Srbija zbog toga želi da u najkraćem roku pristupi Individualnom akcionom planu partnerstva, koji predstavlja najviši oblik saradnje NATO sa partnerskom državom, koja nije opredeljena za članstvo u alijansi.

 

"Individualni plan partnerstva smatramo optimalnim okvirom saradnje, koji može da doprinese daljem unapređenju našeg sistema odbrane", istakao je Gašić.

 

On je napomenuo da je dosadašnje učešće Srbije u mehanizmima Partnerstva za mir, koji obezbeđuju pripremu oružanih snaga za aktivan doprinos u multinacionalnim operacijama, izuzetno važno za zemlju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here