Pexels

Depresija može doprineti gubitku pamćenja i obrnuto, prema istraživačima koji su proučavali oko 8.200 Britanaca tokom dve decenije.

Tim je otkrio da je „linearna promena simptoma depresije“ doprinela ubrzanom gubitku pamćenja među studijskom grupom, koju su činili ljudi stariji od 50 godina, sa prosečnom starošću od 64 godine.

Ali nije samo depresija ono što utiče na pamćenje, čini se obrnuto, navode istraživači u radu koji je objavilo Američko medicinsko udruženje.

„Brža promena pamćenja je takođe recipročno povezana sa bržom promenom simptoma depresije tokom vremena“, navodi britansko-američki tim naučnika i lekara sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Medicinskog centra Univerziteta u Ročesteru i Medicinske škole u ​​Brajtonu i Saseksu.

Kako se navodi “psihološko raspoloženje i performanse pamćenja su fundamentalno povezani“, objasnili su istraživači, napominjući da iako je kognitivna disfunkcija ranije bila povezana sa depresijom, „pravac ove asocijacije“ nije bio jasan.

Učesnici su anketirani svake druge godine između 2002. i 2019., koristeći mere kao što su testovi pamćenja i verbalne tečnosti, kao i format za procenu simptoma depresije koji je obezbedio Centar za epidemiološke studije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here