Studenti u petak blokiraju Beograd

0

Prošli put su igrali fudbal ispred zgrade Vlade
 

Organizator protesta Vladimir Smuđa, studenti Univerziteta u Beogradu (UB) i Univerziteta umetnosti (UU) formiraće dve kolone koje će se odvojenim maršrutama kretati po gradu i oko 17 časova, za kada je zakazan sastanak sa predstavnicima vlade, sresti u Nemanjinoj ulici 11.

 

Zahtevi studenata

Studenti zahtevaju da se svima koji ostvaruju uslove za zbirni upis u narednu školsku godinu, a ne prelaze propisanu budžetsku kvotu, plati školarina za školsku 2009/10. godinu.

Takođe traže i da se studentima koji imaju više od 48 bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje, plati školarina, da se propišu budžetske kvote za doktorske studije, odobravanje proširenja budžetskih kvota za master studije fakultetima koji su to tražili, kao i da se reši problem grejanja na pojedinim fakultetima.

Prva grupa krenuće u petak u 14 sati iz pravca Voždovca, odnosno od Fakulteta političkih nauka i Fakulteta organizacionih nauka i, preko Trga Slavija, spustiće se ka zgradi vlade i tu sačekati kolege iz druge kolone, koja će krenuti sa platoa kod Filozofskog fakulteta.

Okupljanje na platou zakazano je za 13 sati, a oko 13.30 kolona će krenuti preko Terazija i Zelenog venca ka Brankovom mostu i potom ka Centru "Sava", gde se održava međunarodna konferencija "Primena ESP (Evropski sistem prenosa) bodova i ishoda učenja: pitanja i izazovi".

Kako je najavio Smuđa, dolazak do Sava centra očekuje se između 14.30 i 15 časova. Tu je planirano zadržavanje 30 minuta i potom nastavak šetnje ka Mostu Gazela Bulevarom Arsenija Čarnojevića i potom Ulicom Kneza Miloša ka zgradi Vlade.

"Ukoliko ni ovoga puta ne bude pomaka u pregovorima, studenti će ispred zgrade Vlade ostati do simboličnih jedan minut do ponoći", rekao je on i istakao da su studenti odlučili da radikalizuju protest, jer "vlada sistematski ne misli na budućnost ove zemlje i smanjuje finansiranje i budžetska izdavanja za visoko obrazovanje".

On je najavio da bi sutrašnjem nastavku pregovora u kojima učestvuju predstavnici ministarstava prosvete i finansija i vlade, trebalo da se priključe i predstavnici UB i grada.

U organizaciji protesta su, pored Smuđe, koji je student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta, i studenti-prodekani Hemijskog i Filozofskog fakulteta Aleksandar Karajić i Ivana Veljić, kao i predsednik Studentskog parlamenta UB Jovan Ličina i student prorektor UU Miloš Miletić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here