Pixabay.com

Iako su veleprodajne, proizvođačke cene električne energije pale za 59 odsto u protekloj godini, cene struje za krajnje potrošače porasle su i do 30 odsto u državama na istoku Australije.

Nove brojke Australijskog operatera energetskog tržišta (AEMO), koji upravlja nacionalnim tržištem električne energije za istočne države, pokazuju da su veleprodajne cene električne energije pale na 108 dolara po megavat satu u junskom kvartalu.

Poređenja radi, prosek od 264 dolara po megavat satu zabeležen je prošle godine kada je suspendovano Nacionalno tržište električne energije.

Kvartalni izveštaj AEMO navodi da je došlo do povećanja proizvodnje električne energije na crni ugalj, što je podstaknuto manjim, planiranim i neplaniranim prekidima snabdevanja u Novom Južnom Velsu, uprkos zatvaranju državne elektrane na ugalj Lidel u aprilu.

U kvartalnom izveštaju se takođe navodi da su obnovljivi izvori energije, posebno vetar i solarna energija, zajedno sa manje nestabilnim tržišnim uslovima i poboljšanom sposobnošću proizvodnje, izvršili pritisak na smanjenje veleprodajnih cena.

– Pokretači tih promena u cenama su trostruki. Prvo su pale cene struje iz elektrana na ugalj, jer su cene uglja niže. Ove elektrane i dalje snabdevaju oko 60 odsto australijske energije. Zatim, bilo je više raspoloživih postrojenja na ugalj i treće, veća proizvodnja energije iz obnovljivih izvora – objasnio je Danijel Vesterman, izvršni direktor AEMO-a.

Međutim, pad veleprodajne cene električne energije je suprotan poskupljenju maloprodajnih cena, koje je stupilo na snagu 1. jula, pri čemu kupci u nekim državama plaćaju između 20 i 30 odsto više na račune za struju.

Energetski analitičar sa Instituta Gratan, Toni Vud, smatra da je nedavno povećanje računa za struju domaćinstava, u stvari odloženi odgovor na rast veleprodajnih cena zabeležen prošle godine.

– Ovaj izveštaj se odnosi na veleprodajne cene, a domaćinstva kupuju struju od trgovaca, koji kupuju struju od proizvođača – objasnio je Vud.

Prema njegovim rečima, distributeri električne energije su svakodnevno izloženi ovim promenama cena i moraju da se izbore s tim, zbog čega su neki od njih propali prošle godine, kada su cene skočile.

Upravo ti viši troškovi su, kako je istakao Vud, sada uključeni u cenu električne energije, zajedno sa onim povećanjima koje je odredio Australijski energetski regulator, a koje su stupile na snagu 1. jula.

Uprkos godišnjem padu veleprodajne cene električne energije, došlo je do povećanja cene od 31 odsto, između prvog i drugog kvartala ove godine. To je poskupljenje od 25 dolara po megavat satu, što ga čini drugim najvećim rekordnim skokom veleprodajnih cena za junski kvartal.

Vesterman očekuje da će cena električne energije biti „dugoročno“ ispravljena kako se Australija bude kretala ka svojoj energetskoj budućnosti.

– Prva je jeftinija, obnovljiva energija, koju podstiču sunce, vetar i voda. Drugo je povećavanje kapaciteta baterija, sa zadatkom da samo dopunjuju napajanje kad je potrošnja električne energije u piku ili kada dolazi do padova u proizvodnji iz obnovljivih izvora – istakao je Vesterman.

Sledeća stavka je prenos električne energije, jer je potrebno da se novi obnovljivi izvori povežu sa gradovima, a četvrta je mreža električne energije, koja će s vremena na vreme moći da radi i samo na obnovljivim izvorima energije.

Pad cena tek za godinu dana

Prema rečima Vestermana, niže veleprodajne cene neće uticati na račune stanovništva u narednih 12 meseci, jer je Australijski energetski regulator (AER) zaključao standardnu ponudu tržišta za tekuću finansijsku godinu.

– To je podrazumevana tržišna ponuda, koja obuhvata sve komponente maloprodajnog računa. Veleprodajna cena energije, o kojoj ovde govorimo, uključuje i troškove mreže i troškove maloprodaje – objasnio je Vesterman.

Očekuje se da će AER započeti reviziju ponude na tržištu za narednu finansijsku godinu početkom 2024.

Šta je podrazumevana tržišna ponuda?

Podrazumevana tržišna ponuda je maksimalna cena koju trgovci na malo mogu da naplate kupcima po ugovorima sa neizvršenim ili „stalnim ponudama“. Ova ponuda se odnosi na kupce u Južnoj Australiji, Novom Južnom Velsu i jugoistočnom Kvinslendu.

Promene cena električne energije za domaćinstva u Viktoriji, Tasmaniji, ACT i Zapadnoj Australiji ne određuje nacionalni regulator.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here