pixabay.com

Znamo da je dobar san izuzetno važan, ali i sa tim se može preterati.

Kvalitetan san je nesumnjivo jedna od najvažnijih stvari za mentalno, ali i fizičko zdravlje i kvalitet života.

Njime punimo baterije za novi dan, poboljšavamo kognitivne funkcije, pomažemo srcu i krvnim sudovima da rade svoj posao, stimulišemo optimalan nivo hormona u organizmu, a uopšteno govoreći, dobar san obezbeđuje sveukupno zdravlje organizma.

Ako redovno spavate duže od devet sati, a i dalje se budite umorni, ovo nije baš najoptimalnija situacija za organizam i može ukazivati na potencijalni problem.

Koliko sna je previše sna?

Stručnjaci definišu prekomerno spavanje kao spavanje duže od devet sati u periodu od 24 sata.

To vam svakako nije strana pojava povremeno, pogotovo kada se vratimo sa putovanja, ili kada je u pitanju prehlada i slično.

Međutim, kada je devet ili više sati sna vaša redovna praksa – spavate previše.

Šta uzrokuje preterano spavanje?

Prekomerno spavanje obično ukazuje na nešto drugo što se dešava u telu, kao što je osnovni poremećaj spavanja ili drugo zdravstveno stanje.

Zbog toga će stručnjaci često preterano spavanje okarakterisati kao simptom, a ne kao dijagnozu (osim u slučajevima kada se radi, na primer, o spavanju kao posledica uzimanja određenih lekova ili nekog psihijatrijskog ili neurološkog poremećaja).

Prema istraživanjima, prekomerno spavanje najčešće je praćeno gojaznošću, srčanim oboljenjima, dijabetesom, bruksizmom, hroničnim bolom, poremećajima spavanja i depresijom, navodi Everyday Health.

Koji su znaci?

San od devet ili više sati je pokazatelj preteranog sna, ali ne i jedini signal na koji je potrebno reagovati.

Najčešće je praćen umorom tokom dana, glavoboljom, smanjenom energijom, promenama raspoloženja, otežanim ustajanjem ili nemogućnošću ustajanja na zvuk alarma.

Koje su potencijalne posledice?

Prekomerno spavanje može dovesti do povećanog umora, smanjenja imunološke funkcije, ali i povećanog rizika od hroničnih bolesti, prenosi Novi list.

Ono što možete da pokušate da primenite u svojoj rutini je da izbegavate dugme „odloži“ na budilniku, budite se u isto vreme svakog dana, čak i kada ste slobodni, i pokušajte da se probudite uz prirodno svetlo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here