Strancima Austrija sve draža

0

 

Trećinu migranata činepripadnici druge generacije

Gotovo petina stanovništva Austrije, to jest 19,4 odsto, je migrantskog porekla, to je zaključak izveštaja o integraciji za 2014. godinu, koju je predstavio ministar spoljnih poslova i integracije Sebastijan Kurc.
Prema tom izveštaju osećaj pripadnosti imigranata raste i ukupno gledano se klima integracije poboljšala, zaključak je izveštaja.
Prošle godine je oko 1,6 miliona osoba stranog porekla živelo u Austriji, među kojima je oko 1,2 miliona pripadnika "prve generacije", koja je rođena u inostranstvu i doselila se u Austriju. Ostatak od 428.000 osoba su njihovi potomci rođeni u Austriji, pripadnici takozvane druge generacije.
Kada je reč o školama, broj stranih đaka se povećao sa 6,8 u pretprošloj, na 7,7 odsto u prošloj školskoj godini. Udeo onih koji posle obaveznog obrazovanja ne nastavljaju školovanje smanjio se od 2008. do 2012. na tri odsto.
Što se tiče integracione klime ona se razvija pozitivno i smanjio se broj onih koji tvrde da integracija migranata ne funkcioniše. Sada 51 odsto Austrijanaca zastupa mišljenje da je integracija loša, a istovremeno je porastao broj onih koji imaju suprotan stav i iznosi 49 procenata.
Takođe je došlo i do povećanja osećaja kod imigranata da je Austrija njihova nova domovina. Tako se ove godine 70 odsto stranaca izjasnilo da je više privrženo Austriji nego zemlji porekla, a poređenja radi 2010. to je bio slučaj svega 56 odsto imigranata.
Taj rast je posebno uočen kod imigranata turskog porekla, koji su još 2010. u 69 odsto slučajeva iskazivali svoju privrženost Turskoj, a sada je to činilo svega 43 odsto.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here