Vesti
Vrhovni sud Zapadne Australije

Nevakcinisani policajac iz Perta dobio je pretres na Vrhovom sudu Zapadne Australije, kojim se zabranjuje odluka o njegovom otpuštanju iz službe zbog toga što je odbio obaveznu imunizaciju protiv kovida.

Viši pozornik Ben Falkoner time je dobio pravo na sudski proces koji će se voditi u njegovom slučaju i Policija Zapadne Australije ne može da ga otpusti do izricanja konačne presude.

Falkoner je na pretresu rekao da nije antivakser, već da se zalaže za pravo izbora kada je reč o vakcinaciji.

Zbog toga je i zatražio da sud razmotri disciplinski postupak koji je Policija Zapadne Australije pokrenula protiv njega i još 34 pripadnika policije koji nisu pristali da se vakcinišu posle odluke vlasti u ovoj državi da uvede obaveznu imunizaciju za policajce i mnoge druge zaposlene u Zapadnoj Australiji.

Komesar Policije Zapadne Australije Kris Doson izjavio je da se odluka Višeg suda ne odnosi na sve policajce, već samo na Falkonera, kojem će do daljeg biti zabranjen ulaz u sve prostorije policijske službe.

– Odluka Suda je privremenog karaktera i važi samo za jednog policajca i nijednog drugog. Takođe, ova odluka ne menja naredbu glavnog zdravstvenog zvaničnika, što znači da nijedan od ovih policajaca neće imati pristup policijskim prostorijama u ovom privremenom periodu – rekao je Doson.

Komesar policije je odbio da daje bilo kakve druge izjave dok se suđenje ne okonča.

Tokom pretresa, državni pravni savetnik Kenet Petit naveo je sve benefite vakcine protiv kovida i istakao da to što je “podnosilac zahteva smatrao za problematično da se vakciniše, nije vredno nijedne hospitalizacije ili lokdauna”.

S druge strane, advokat policajca Falkonera je naglasio da ne postoji dokaz da nevakcinisani predstavljaju pretnju za bilo koga, posebno podvlačeći da “oni koji su nevakcinisani nisu i oboleli”. Advokat Šejn Prins je takođe dodao da je “telesni integritet” pravo svakog čoveka prema opštem zakonu.

Sudija Alanson je posle donošenja odluke o zabrani otpuštanja rekao da sud time ne prejudicira rezultat bilo kojeg suđenja u budućnosti. On je takođe naglasio da suđenje treba da se održi što je pre moguće, poželjno u prvom tromesečju 2022. godine. Prvo saslušanje u ovom predmetu zakazano je za 12. januar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here