Tanjug
Arno Gujon

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon je rekao će ta kancelarija formirati timove za praćenje medija na stranim jezicima i ispratiti sve što se u njima objavljuje o Srbiji i srpskom narodu, Vladi i predsedniku Srbije kao i o istoriji na Balkanu.

Dodao je da će se u skladu sa zakonskim propisima Srbije i zakonskom regulativom, kroz projekat Digitalna diplomatija reagovati na loše i netačne informacije o Srbiji u inostranstvu i da će na stranim jezicima biti promovisana kulturna vrednost naše države.

Borba sa neistinama

– U prethodnih 30 godina u stranim medijima se pisalo i objavljivalo mnogo laži o Srbiji. Na svaku laž će timovi odgovoriti demantijem, i autorskim tekstovima, ali će imati i proaktivno delovanje radi plasiranja objektivnih i pozitivnih vesti o našoj zemlji – rekao je Gujon za RTS.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo podatak da je u poslednjih 25 meseci objavljeno više od 10.000 tekstova sa lažnim vestima i dodao da je zadatak kancelarije koju predvodi da se bavi reagovanjem na takve tekstove u stranim medijima.

Sve će, kaže, biti veoma merljivo i znaće se koliko članaka je objavljeno, koliko demantija, koliko pisama je poslato urednicima, ali i direktorima publikacija u stranim zemljama i koliko sastanaka je održano.

– Podatak je da je u prethodnih sedam meseci uloženo preko 78 miliona evra u deo nevladinog sektora koji ima antidržavne stavove. Možete da zamislite onda koliko je potrebno u tim zemljama, odakle taj novac dolazi, a mi radimo, kako bismo nešto promenili – rekao je Gujon.

Etnički napadi na KiM

Osvrnuvši se na situaciju na KiM rekao je da je samo od početka godine zabeleženo 80 etnički motivisanih napada na Srbe koji žive na KiM.

– Od kako je Aljbin Kurti došao na vlast, pre tri godine, etnički napadi na Srbe porasli su za 300 odsto. Svi koji prate situaciju na KiM vide da se svakoga dana nešto dešava. Desilo čak više od 700 takvih napada u poslednje tri godine i deca na KiM rastu u takvim okolnostima – rekao je Arno Gujon.

Kada su, kako je naveo, ovog meseca izgorele kuće u Novakama kod Prizrena ili kad su uhapsili petoricu Srba u Boscu kod Kosovske Kamenice i Pasjanu, ti događaji su se odrazili na decu, na njihovo stanje i psihu.

Napomenuo da je deci na KiM zbog teških okolnosti u kojima žive ove godine, kao i prethodnih, humanitarna organizacija Solidarnost za Kosovo omogućila da provedu sedam dana na moru.

– Naš cilj je bio da deca izađu iz teške svakodnevice i da im zapravo pružimo slobodu da budu deca – kazao je Gujon, koji je osnovao humanitarnu organizaciju Solidarnost za Kosovo 2005. u Francuskoj.

Poseta Makrona

Predsednik Francuske Emanuel Makron u četvrtak dolazi u Srbiju, što je četvrti susret predsednika dve države u ovoj godini.

– Biće sigurno reči o kulturnoj i privrednoj saradnji, ali i u oblastima energetike i vojnotehničke saradnje. Srbija danas raspolaže raznim sistemima koji su proizvedeni u Francuskoj, poput radara kompanije Tales, ali takođe i PVO sistem kratkog dometa. Važno je da pokažemo da Srbija kao vojno neutralna zemlja može da razgovara sa svima i da dobije poštovanje od svih – istakao je Gujon.

Hapšenje u Đakovici

Policija je u Đakovici uhapsila dvojicu Srba, a tužilac im je odredio pritvor od 48 sati, jer su navodno posedovali drogu. Dvojica putnika su, tvrdi policija, priznala da imaju opojne materije nakon što je tokom rutinske kontrole zaustavljeno njihovo vozilo srpskih registarskih tablica.

– Sprovedeni su u policijsku stanicu u Đakovici radi daljeg uviđaja, dok im je opojna supstanca u obliku cigareta, tri komada, oduzeta – navodi se u saopštenju i ističe da je o slučaju obavešten je tužilac koji je osumnjičenima odredio zadržavanje od 48 sati.

Pokrenut je, kako je saopšteno i predmet za istragu “neovlašćenog držanja opojnih droga, psihotropnih i analognih supstanci”.