Tanjug/AP
Jens Stoltenberg i Mark Rute

Za evropske lidere koji se plaše da će morati opet da rade sa Donaldom Trampom, odlazeći šef NATO Jens Stoltenberg ima tri reči: Samo to uradite, piše “Politiko”.

Dan pre nego što se povukao sa mesta generalnog sekretara vojne alijanse, Stoltenberg je u ponedeljak pozvao skeptične evropske vlade da „učine sve što mogu“ da ubede Trampa da zadrži podršku SAD Ukrajini, ako pobedi na izborima u novembru.

– Ko god da bude izabran za predsednika Sjedinjenih Država u novembru, mislim da je važno za evropske saveznike da sarađuju sa SAD, kako bi osigurali nastavak podrške Ukrajini – rekao je Stoltenberg za “Politiko” u svom poslednjem intervjuu kao šef NATO.

Njega je danas zamenio bivši holandski premijer Mark Rute, čime je Norvežanin završio svoj mandat od 10 godina na čelu alijanse, što je drugi najduži u istoriji NATO.

Iako je Stoltenberg upravljao NATO-om kroz burnu Trampovu administraciju od 2017-21, nije želeo da komentariše zašto je republikanski kandidat ismevao ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kao „najvećeg prodavca u istoriji“ prošle nedelje pre sastanka u SAD.

Međutim, Stoltenberg je podsetio na Trampove napore da Ukrajini obezbedi “džaveline”, protivtenkovsko oružje kojim su se ukrajinske trupe oduprle ruskoj invaziji.

– Važno je da evropski saveznici ne stvaraju samoispunjavajuća proročanstva, već da učine sve što mogu da osiguramo da SAD nastave da podržavaju Ukrajinu – rekao je.

Svi evropski saveznici, dodao je on, treba da „veoma jasno prenesu Sjedinjenim Državama” da „neće doneti mir” Ukrajini ako ona ne može da nastavi kao suverena, nezavisna nacija.

Tramp je potrošio mnogo energije kritikujući Evropu – posebno Nemačku – jer nije uspela da ispuni cilj NATO da izdvoji dva procenta BDP na odbranu.

5 COMMENTS

  1. G tramp je za mir a ne za rat /i za veliku Ameriku koja je u ekonomskom smislu pala nisko tako i na vanjskom planu izgubila je svoj ugled u svetu /

  2. Rusija nije pretnja miru u svetu a ukrajina ima loseg lidera voditi drzavu nije film ni drama ni pozoriste ko sto zelenski misli

  3. G tramp da je bio presednik umesto bajdena nikad rata bilo ne bi u ukrajini /sa bajdenom i njegovom naslednicom medjun pravo je zgazeno u svetu

  4. Ukrajini treba mir a ne rat i vojna pomoc koju je zapad davao da se postovsla medjunarodna pravila dogovori i sporazumi nikad se rat nebi desio u ukrajini ukrajina i rusija su jedan narod /svi smo videli sta zapad cini i NATO na balkanu libiji iraku pustos ostavlja i razorenu zemlju zrtve kome to treba pametnom vladaru NE

  5. Sta ce amerika i zapad u ukrajini kakav interes imaju tu kad je ukrajina i rusija jedno rusija nije pretnja svetu ovo je rat protiv rusije vodi ga SAD I ZAPAD to i ptice na grani znaju

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here