EPA-EFE/Omer Messinger
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio je zabrinutost zbog ruskih špijunskih aktivnosti unutar saveza.

– Videli smo da ruske obaveštajne službe dugi niz godina deluju širom evropskih zemalja. Vidimo i pokušaje da se pojačaju njihove aktivnosti, ali naravno saveznici iz NATO to vrlo pažljivo prate – rekao je Stoltenberg u intervjuu za nemački list “Bild”.

Dodao je da je Alijansa preduzela određene mere da “oteža” ruskim bezbednosno-obaveštajnim službama da sprovode “nezakonite aktivnosti” između ili unutar zemalja saveznica NATO.

Teške optužbe

Stoltenberg je rekao da je nekoliko članova ruskog osoblja ranije proterano iz sedišta NATO zbog optužbi za špijunažu.

– Takođe smo proterali, na primer, rusko osoblje iz sedišta NATO, jer smo videli da oni obavljaju aktivnosti koje zapravo nisu diplomatski, već obaveštajni poslovi – rekao je šef NATO.

Rusija je uspostavila diplomatsku misiju pri NATO 1998. godine koja je zatvorena nakon što je obustavljena saradnja u okviru Saveta NATO-Rusija 2014. godine.

Stoltenberg je upozorio Evropu da se ne pokušava sama baviti odbranom.

– Imamo NATO, a NATO je kamen temeljac za evropsku sigurnost i NATO je u stanju da zaštiti sve svoje saveznike već 75 godina – poručio je Stoltenberg i dodao:

“Sve dok smo zajedno, sigurni smo.”

3 COMMENTS

  1. Medvescuk, ukrajinski prijatelj Putina, provaljen je i cijela njegova mreza zapadnih politicara koji su primali ruske pare, uglavnom isplacene u kesu ili bitcoinu, da bi rusku agresiju i ovu krvavu “specijalnu akciju” koja evo ulazi u trecu godinu, opravdali i prikazali pravednom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here