Kosovo online
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da će samit povodom godišnjice NATO-a u Vašingtonu biti “veoma dobar” i za Alijansu i za Ukrajinu.

– Uveren sam da smo zaista na putu veoma dobrog NATO samita i za Ukrajinu i za NATO – rekao je Stoltenberg na sastanku sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Briselu, na kojem je bilo reči o završnim pripremama za samit u julu, objavljeno je na sajtu NATO.

Kako je navedeno, povećanje pomoći saveznika Ukrajini biće ključni prioritet za lidere zemalja NATO-a tokom sastanka u Vašingtonu.

Stoltenberg očekuje da se učesnici samita dogovore o vodećoj ulozi NATO-a u koordinaciji i pružanju bezbednosne pomoći Ukrajini, kao i o obuci ukrajinskog vojnog osoblja.

On je rekao da očekuje da saveznici podrže njegov predlog o uvođenju dugoročnih finansijskih obaveza, kako bi pomoć NATO-a Ukrajini bila stabilnija i predvidljivija.

Generalni sekretar NATO-a čestitao je Zelenskom na potpisivanju bezbednosnog sporazuma između EU i Ukrajine, kao i na početku pregovora o članstvu u EU, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here