EPA/Toms Kalnins
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa, navodno, do poslednjeg trenutka pokušavala da održi dijalog sa Rusijom i prebacio odgovornost za uništavanje dijaloga na Moskvu.

– Rusija je odgovorna za uništavanje dijaloga Rusija-NATO, jer smo se zaista trudili. Pokušali smo 1990-ih godina i čak smo postigli napredak potpisivanjem Osnivačkog akta Rusija-NATO, osnovali smo Savet Rusija-NATO i ostvarivali zajedničke aktivnosti. Napredak je takođe postignut u bilateralnim odnosima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, posebno u kontroli naoružanja – rekao je Stoltenberg u intervjuu nemačkim medijima.

Prema njegovim rečima, on lično je aktivno i uspešno sarađivao sa Rusijom kao premijer Norveške, uključujući i o pitanjima delimitacije granica.

– Bilo je potpuno ispravno pokušati da se izgrade bolji odnose sa našim susedom – Rusijom posle Hladnog rata – objasnio je on.

– Čak i u januaru 2022. godine, kada smo već znali za predstojeću invaziju… ipak smo sazvali Savet Rusija-NATO da pokušamo da sprečimo rat – istakao je Stoltenberg.

On je istovremeno priznao da trenutno „praktično nema mogućnosti za smislen dijalog“.

– Ipak, kako je rekao predsednik (Vladimir) Zelenski, u određenoj fazi moraju se održati pregovori sa Rusijom – dodao je generalni sekretar NATO.

Krajem 2021. godine Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je nacrte sporazuma između Rusije i SAD i NATO o bezbednosnim garancijama. Dokumenti su, između ostalog, isključivali dalje širenje Alijanse na istok i ulazak Ukrajine u nju, raspoređivanje dodatnih trupa i naoružanja van zemalja u kojima su se nalazili od maja 1997. godine, a takođe su predviđali odustajanje od bilo kakve vojne aktivnosti NATO u Ukrajini, Istočnoj Evropi, Zakavkazju i Centralnoj Aziji.

Moskva je takođe navodila da je neophodno da se formalno dezavuiše odluka da Ukrajina i Gruzija postanu članice NATO, doneta na samitu NATO u Bukureštu 2008. godine, jer je u suprotnosti sa obavezama lidera svih država-članica OEBS da ne jačaju svoju bezbednost nauštrb bezbednosti drugih.

U januaru 2022. godine održano je nekoliko sastanaka Rusije i SAD i Rusije i NATO na temu ruskih inicijativa.

SAD i NATO su 26. januara 2022. godine dostavili Moskvi pisane odgovore na predloge Rusije za bezbednosne garancije. U odgovoru se isticalo da oni nisu spremni da odustanu od širenja NATO, ali da istovremeno ne žele konfrontaciju i pristaju da razgovaraju o određenim aspektima bezbednosti sa Moskvom.

3 COMMENTS

  1. Zasto VESTI brisu moj komentar na izjavu OVOG lazova NATO pakta.Ne razumem zasto ovaj MIKI kaze PAMETNO.Zar NATO nije srusio sve i sva obecanja da se nece siriti.Ko mu je dao dozvolu da bombarduje SR. Jugoslaviju 1999 i da okupira i otme srpsku zemlju KiM..NATO punoglavac se naku[io para pa sad soli pamet i odlazi.Stice ga kazna

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here