Tanjug/AP
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je Alijansa za 75. godina postojanja pomogla širenju mira, demokratije i prosperiteta širom Evrope, kao i da je danas NATO veći, jači i jedinstveniji nego ikad.

On je na svečanosti povodom 75. godina od osnivanja NATO saveza rekao da se tokom postojanja NATO suočio sa brojnim izazovima, koji su naučili Alijansu šta joj je potrebno.

Kako je rekao jedinstvenost Evrope je neophodna za bezbednost, kao što joj je potreban savez sa Severnom Amerikom.

– Severnoj Americi su takođe potrebne evropske vojske, ogromne obaveštajne mreže i jedinstvena diplomatska moć, SAD imaju više prijatelja i više saveznika. Kao što ne verujem samo u Evropu, verujem u Ameriku i Evropu zajedno u NATO alijansi. Zato što smo zajedno jači i bezbedniji. Jutros smo admiral Bauer i ja položili venac na Spomen kamen ovde u sedištu NATO. Odajte počast svima onima koji su služili pod zastavom NATO-a – rekao je Stoltenberg.

On je rekao da nijedan ugovor, poput ugovora o osnivanju NATO saveza, nije toliko značio.

– Nikad ni jedan dokument sa tako malo reči nije značio za toliko mnogo ljudi. Toliko sigurnosti. Toliko prosperiteta. I toliko mira. Sve zbog svečanog obećanja da ćemo zajedno stajati i štititi jedni druge kao što radimo 75 godina – rekao je on.

Prema njegovim rečima NATO savez je najjača, najtrajnija i najuspešnija Alijanse u istoriji i podsetio da je u godinama nakon Drugog svetskog rata, strah od još jednog razornog rata bio stvaran.

– Tako su se na današnji dan 1949. godine ministri spoljnih poslova 12 zemalja Evrope i Severne Amerike okupili da potpišu Vašingtonski ugovor, da stvore našu Alijansu. To je čuvalo naše ljude tokom dugih godina Hladnog rata. Od berlinskog vazdušnog transporta i kubanske raketne krize, do pada Berlinskog zida. Godine 1979. služio sam u norveškoj vojsci. Da je rat, bili bismo na prvoj liniji fronta. I nisam se plašio, jer sam znao da nismo sami. Imali smo iza sebe moć NATO alijanse. Kada se završio Hladni rat, NATO je pomogao da se okončaju dva brutalna etnička sukoba na Balkanu – zaključio je Stoltenberg.

17 COMMENTS

  1. Каже ,,Северној Америци су потребне европске војске”, боље речено слуге. Положили су венац у седишту НАТО, оним идиотима који су убијали људе широм Света. Ти исти су 1999 год. убијали наше људе и децу. То је оно, од чега се паметан стиди, тиме се будала поноси. НАТО ЗЛИКОВЦИ

  2. Да ли уопште треба коментарисати овакву гомилу лажи? НАТО обезбедио мир и сигурност у свету??!!!!. Да ли неко може у ово да поверује. Пре 25-30 година су се ипак мало крили и своје зле радње камуфлирали. А сада је све тако јасно и и деца могу да виде ко и колико лаже. И није га стид

  3. Nema većeg i zločinastijeg udruženja od kad zemaljska kugla postoji. Nestali da bog da u paklu. Unazadili su ljudsku evoluciju i prirodu.Kad se odstrani bolje reći pogube Svet će propisati.Fuj,fuj,fuj, nato.

  4. Силне нато бомбе

    Prema navodima srpskih stručnjaka, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja. Po NATO izvorima, naleta je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstva, dok su ostalo bila izviđanja, avaksi, tankeri. U dejstvima je u prvo vreme učestvovalo dnevno oko 70 borbenih aviona, da bi docnije taj broj bio i oko 400 svakodnevno.

    Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 sedmica agresije nije našao na meti. NATO je izvršio 2. 300 udara i bacio 22. 000 tona projektila, među kojima 37. 000 zabranjenih kasetnih bombi i onih punjenih obogaćenim uranijumom. Osim napada sa brodova u Jadranu, kao i iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, operacije su izvršavane iz baza u zemljama Zapadne Evropi i SAD.

    ОВАКВА АНАЛИЗА ГОВОРИ О НАМЈЕРАМА ТЕ АЛИЈАНСЕ ДА ИСТРИЈЕБИ СРБСКИ НАРОД
    они себе сад називају нашим ПРИЈАТЕЉИМА
    ГЕНЕРАЦИЈЕ СТАНОВНИКА СРБИЈЕ СУ ОБОГАЉЕНЕ ОВИМ УРАНИЈУМСКИМ БОМБАМА

    🇷🇺☦️🇷🇺

  5. 24 март 1999

    Bačeno je 37.000 kasetnih bombi i 15 tona uranijuma: Dan početka NATO agresije na SR Jugoslaviju

  6. Teorija vam je jedno – praksa vam je nešto sasvim drugo. Dela sve govore. Vi ne pravite mir, vi uporno ratujete i ubijate po celom svetu.

  7. Jeli bre DRazo – kojim si ti pismom resio da pises: nekako ti latinica bolje ide? Da nisi kopirao wikipediju ili ti cirilica je cirilica bliza srcu – al’s obzirom na godine pecalbe nesto nece?

  8. Posle Mnogo Zlodela Iza Kojih Stoji NATO, Najnoviji Njihov Uspeh Je Uvlacenje Evrope U Rat!
    Tako…Nameste Kukavicje Jaje U Zemlji U Kojoj Nemaju Kontrolu I Uticaj, Iz Tog Jajeta Se Izleze Izdajica Koju Zasipaju Dolarima, A On Zauzvrat Pokrece Mere Protiv Svoje Zemlje I Sivog Naroda U Korist Naftasha, Prodavaca Oruzija, I Ostalih Zlotvora…

  9. Čini mi se da mu je tata bio častan čovek, a ovaj bio “vojnik hladnog rata”!U pravu je kada kaže da je obezbeđen mir, jer on tu misli na da nisu ratovale Nemačka, Francuska i Engleska između sebe, a to što su složno uz pomoć korumpiranih režima pljačkale ostatak sveta, pod izgovorom da im uteruju demokratiju, samo govori kakvo mišljenje oni imaju o drugim narodima.Kada bi ceo svet bio demokratski, u pravom smislu te reči, NATO ne bi opstao kao savez, ovako on je tu da sprečava da do toga dođe.Naravno, lako im je bilo sa manjim neposlušnicima, videćemo kako će to ići sa Kinom i Rusijom?

  10. Nato je zlocininacka organizacija koja siri ratove po svijetu.Samo kad ne bude Natoa bice mira u svijetu.

  11. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here