EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg optužio je Kinu da pruža vojnu podršku Rusiji, čime podstiče najveći rat u Evropi od Drugog svetskog rata.

– Kina podstiče na najveći sukob u Evropi od Drugog svetskog rata – rekao je Stoltenberg u intervjuu japanskom listu „Iomiuri“, navodeći da Rusija navodno proizvodi bespilotne letelice i rakete uz podršku najsavremenije tehnologije i elektronike koja se izvozi iz Kine.

S tim u vezi, prema rečima generalnog sekretara NATO-a, postoji potreba da se unese sadržaj u partnerstva sa Japanom, Južnom Korejom, Australijom i Novim Zelandom kako bi se povećao pritisak na Kinu i stabilizovao region u Aziji.

Govoreći o konkretnim koracima u slučaju krize na Tajvanu, Stoltenberg je izneo oprezan stav, rekavši da će NATO ostati savez Severne Amerike i Evrope.

Takođe je naglasio da odluka o ranije objavljenom planu o otvaranju kancelarije NATO-a za vezu u Tokiju neće biti doneta na predstojećem samitu Alijanse, uzimajući u obzir da članice ne žele nepotrebno da provociraju Peking.

– NATO ne smatra Kinu protivnikom, ali ona predstavlja izazov našim vrednostima, interesima i bezbednosti – dodao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine u odgovoru na optužbe zapadnih zemalja navodi da zauzima pravedan i objektivan stav o situaciji u Ukrajini, kao i da se pridržava razumnog i odgovornog pristupa izvozu oružja i robe dvostruke namene u skladu sa zakonima i propisima.

U aprilu je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin izjavio da SAD pružaju vojnu pomoć Ukrajini, ali kritikuju normalnu saradnju Rusije i Kine. On je to nazvao licemerjem i tipičnim primerom dvostrukih standarda. Peking je takođe upozorio Sjedinjene Američke Države da omalovažavanje i okrivljavanje drugih neće rešiti ukrajinsku krizu.

5 COMMENTS

  1. A kakve to vi nato vrednosti imate kad su vam uvek ugrozene
    Vrednosti da gazite nejake da moraju kako vi hocete jesu to te vrednosti

  2. Nerazumem ove poneke zapadne političare.
    Zar ovaj gospodin ne razume da su oni izazvali
    ovaj rat i svi ga podržavaju,o čemu on priča?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here