Stoltenberg bez “gorila”

0

Jens Stoltenberg
 

Norveška vlada je odbila zahtev bivšeg premijera Jensa Stoltenberga, novog generalnog sekretara NATO-a, da sa njim od sutra u Briselu budu norveški telohranitelji u koje ima najviše poverenja.
Odlazećeg generalnog sekretara, Andersa Fog Rasmusena, bivšeg predsednika danske vlade, obezbeđivali su njegovi zemljaci, što je izazivalo negativne reakcije u sedištu zapadne vojne alijanse.
Vlada u Oslu se upitala: Ko će plaćati norveške čuvare? Da li se time uspostavlja presedan za slične slučajeve u budućnosti? Da li se odbijanje zahteva od strane vladajućih konzervativaca može shvatiti kao politički potez protiv socijaldemokrate Stoltenberga? Kako bi reagovao NATO na norveške "gorile"?
Nikog od Norvežana na važnim položajima u svetu nisu obezbeđivali norveški čuvari: ni raniju direktorku Svetske zdravstvene organizacije Gru Harlem Brutland, ni sadašnjeg generalnog sekretara Saveta Evrope Turbjerna Jaglanda. Oboje su bili, inače, bivši premijeri.
 

Može i džabe
Norveški telohranitelji u Briselu godišnje bi koštali najmanje četiri i po miliona evra. Štampa piše da će Stoltenberga dobro čuvati i telohranitelji NATO-a, a da to ne košta norveške poreske obveznike ni jednu jedinu krunu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here