Aleksandar Radmanović
Pozdravljen aplauzom kolega: Stole Popov i Predrag - Miki Manojlović

Godišnje nagrade reditelja dodeljene su prvi put u Novom Sadu. U svečanoj sali Hotela “Pupin” okupile su se sineaste iz regiona, od Slovenije, preko Hrvatske, do Severne Makedonije. Najbrojniji su bili, naravno, reditelji iz Srbije. Idejni tvorac novoustanovljene manifestacije, reditelj i profesor Darko Bajić poželeo je dobrodošlicu svima u Novi Sad i kazao kako mu je drago što na jednom mestu vidi svoje kolege sineaste:

– Koliko smo se samo puta sastajali, govorili o profesiji, o instinktu kog ima umetnik, mašti koja ga odlikuje, o tome da bi trebalo bez korektnosti, na koje nas teraju razni fondovi da radimo svoje filmove – kazao je Darko Bajić i dodao:

– Moramo se boriti da u bioskopima i na televizijama, imamo dovoljno prostora da možemo promovisati balkanski film. Moramo se boriti da promovišemo različite kulture i da se izborimo za značajnije mesto u Evropskoj kinematografiji. Mnoge naše značajne filmove nemaju prilike da vide gledaoci u svetu. Moramo pronaći mesto u evropskim bioskopima i evropskim medijima. Siguran sam da je Balkan izuzetno jaka filmska zajednica izuzetno sposobna da stvara dobre filmove.

Na svečanoj večeri sa nominovanim rediteljima i gostima, pored nagrada za najbolje režije serija i filmova, reditelju Stoletu Popovu uručena je počasna nagrada “Živojin Žika Pavlović” za promociju kinematografije Balkana u svetu. Njemu je nagradu uručio legendarni glumac Predrag – Miki Manojlović.

– Zaista je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime Živojina Pavlovića. Velikog umetnika, velikog čoveka. Fantastičnog prijatelja, čoveka koji je imao toliko razumevanja za mlade ljude, koji je nesumnjivo bio jedna od najznačajnijih i najautentičnijih ličnosti ne samo jugoslovenskog i balkanskog, već i evropskog filma. Njegovi stavovi i poimanje estetike filma su bili toliko bliski mom ubeđenju da nas je to veoma zbližilo. Ovo je zaista veliko priznanje, koje je meni draže od svih nagrada koje sam dobio – istakao je Popov.

Gala svečanost dodele Godišnje nagrade reditelja održana je u organizaciji producentske kuće Magična linija, reditelja Darka Bajića, a manifestaciju je podržala FERA – Federation of European Screen Directors.

Misija ove manifestacije je da profesiji reditelja vrati integritet i nezavisnost autorskih ideja, i da se izbori za profesionalne uslove rada i promociju njihovog dela.

Najbolji u regionu

Za najbolju režiju dugometražnog igranog filma nagrađen je Mladen Đorđević, za film “Radnička klasa ide u pakao”. Njemu je priznanje uručio Srđan Dragojević.

– Mislim da je ovo vrlo značajna manifestacija, i da će sigurno biti uskoro jedna od najznačajnijih u ovom delu Evrope. Ovo je najznačajnija nagrada koju sam dobio do sada. Pohvalio bih borbu Darka Bajića, svih ovih godina, da se pojača ugled reditelja, koji je zaista ugrožen – istakao je Đorđević.

U kategoriji Najbolja režija mini-serije, nagradu je osvojila Mina Đukić za epizodu “Plen”serije “Poseta”. Priznanje je laureatkinji uručio hrvatski reditelj Danilo Šerbedžija.

– Mnogo sam uzbuđena, posebno zato što je nagrada došla od kolega u jednom časnom procesu glasanja. Drago mi je što je ova serija dobila šansu da je vide kolege iz regiona – kaže Mina.

U kategoriji Najbolja režija pojedinačne epizode dramske serije, pobedio je Ivan Stefanović za seriju “Deca zla”, kome je nagradu uručio Uroš Tomić, reditelj serije “Kljun”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here