Tanjug

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković izjavio je danas da očekuje teške utakmice protiv Švajcarske i Španije u Ligi nacija.

Fudbaleri Srbije počeli su danas u Staroj Pazovi pripreme za naredna dva duela u Ligi nacija.

– Imamo dve teške i važne utakmice – Švajcarska i Španija. U A diviziji nema lakih utakmica, Švajcarska je solidna ekipa, kada to kažem, mislim da imaju kontinuitet i da su kompaktni, imaju kvalitete koji su potrebni – tehnika, brzina, shvatanje modernog fudbala. Ima kvalitetnih igrača, Džaka je veliki igrač, od koga zavisi ritam igre švajcarske ekipe, potom Frojler u sredini terena, imamo Embola, Ridera, Vargasa nema zbog povrede. Verujem da će Endoj doći na tu poziciju, od Abišera, Akanđija… Nema Zomera, ali tu je Kobel koji brani za Dortmund. Imaju tri-četiri promene, neki su se oprostili, kao Zomer ili Šer, ali je to kvalitetna ekipa, sinoć smo dodatno sa stručnim štabom gledali taj njihov meč sa Danskom. Ne govorim to slučajno, to je kompaktna ekipa koja svakom može da napravi problem – rekao je Stojković na konferenciji za medije u Staroj Pazovi.

Fudbaleri Srbije će 12. oktobra u Leskovcu dočekati Švajcarsku u trećem kolu grupe A4 Lige nacija.

– Očekujem tešku utakmicu, da budemo na visini zadatka, da pre svega u toj borbenosti i taktičkim zamislima koje budemo imali ovih dana, da pokušamo da budemo dobar protivnik i dođemo do bodova uz sav respekt prema njima, igramo kod kuće i želimo da dođemo do željenog rezultata – dodao je selektor Srbije.

Fudbaleri Srbije će potom 15. oktobra u Kordobi igrati sa Španijom.

– Ostalo je još 12 bodova u igri. Mi ćemo se truditi da svaki bod osvojimo pošteno, da se borimo za pobedu. Kakav će ishod biti, ne znam, biće onakav kako se budemo pokazali na terenu. Svaka utakmica je bitna i važna, teška, ali svesni smo izazova. Da li ćemo doći do tih ciljeva, a to je da vidim što više igrača, tu su mnogi koji su prvi put sa nama, da vidimo širu sliku kvaliteta koje imamo. U januaru kreću kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, koje su od izuzetnog značaja za reprezentaciju i FSS. U Ligi nacija ćemo pokušati da uzmemo bodove i ostvarimo zamisli i da vidimo čime možemo da raspolažemo u budućnosti – naveo je Stojković.

On je pohvalio mladog fudbalera Crvene zvezde Andriju Maksimovića.

– Upoznat sam sa njime i znam ko je. Skrenuo je pažnju na meču Zvezda – Benfika, kada je odigrao dobru utakmicu, a onda i protiv Partizana, a potom i kao starter protiv Intera. On ima ogroman potencijal, ima samo 17 godina, dosta zrelo deluje na terenu. Ima mnogo lep nadimak. Od njega zavisi. Nisam imao nikakvu dilemu da ga stavim na spisak, bez obzira na godine, jer je ipak on još samo dete. On ima otvoren put za fenomenalan razvoj. Od njegovog razmišljanja, rada, pristupa profesionalnom životu zavisi. Ima sjajnu perspektivu. On je tu, da li će debitovati kao starter ili kao neko ko će ući u igru, da će debitovati, debitovaće. Zaslužio je za nešto što je pokazao u vrlo kratkom periodu – rekao je Stojković.

On je naveo da se slaže sa konstatacijom novinara da Srbija ima problema sa realizacijom u napadu.

– Ono što je bilo lako za nas su bile šanse da se postižu golovi, a imali smo problem u odbrani zbog prevelikog rizika da smo primali golove. Davali smo više nego što smo primali. Sada se okrenulo, pa u odbrani izgledamo solidno, a imamo problem realizacije. Ove dve poslednje utakmice i Euro, gde je bio najveći problem taj napadački deo, gde nam je falio jedan gol da bismo prošli grupu… Pokušaćemo naravno, imamo to što imamo, ne mogu da izmišljam toplu vodu. Imamo Vlahovića, Mitrovića, Jovića, tu je Ratkov, Joveljić… Iako Joveljić nije bio sporan, njegov pristup i lojalnost prema ekipi nije sporna, on je imao problem to što ima dugačak let, igra u Americi – rekao je selektor Srbije.

– Nadamo se da ćemo i tu barijeru da probijemo, da stvaramo šanse. Da li će šanse biti pretvorene u golove, ne znam. Setite se protiv Španije, Jovićeva šansa, vidite da i to može da ne bude gol, a svi smo ga videli. Važno je da stvarate, da budete opasni u boksu. Ta želja i pamet na kraju krajeva donose rezultat. Svaka šansa nije gol. Nekada se gol postiže iz poklona, ali to je segment na kojem treba da radimo i da igrači dobiju samopouzdanje koje su imali ranije. U fudbalu je najteže postići gol, to je nešto za šta radite 90 minuta, samo da bi lopta prešla crtu i liniju. To nije nimalo lako – zaključio je Stojković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here