Stižu konačno i nacionalne penzije

0

Posebno priznanje, popularno nazvano nacionalna penzija, predstavlja lično, neprenosivo pravo, i dodeljuje se i isplaćuje umetniku u vidu doživotnog mesečnog primanja, u neto iznosu od 50.000 dinara.

Vlada Srbije na jednom od svojih zasedanja u Nemanjinoj ulici

Isplata se obavlja preko Ministarstva kulture, sredstvima obezbeđenim budžetom Srbije. Na konkurs, koji je usledio nakon Javnog poziva ministra kulture Nebojše Bradića svim zainteresovanim umetničkim udruženjima, ustanovama kulture i drugim pravnim i fizičkim licima, prijavilo se 457 kandidata iz šest umetničkih delatnosti: književnosti, muzike, vizuelne umetnosti, scenske umetnosti, kinematografije i iz oblasti teorije kritike i esejistike.

 

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo kulture, na predlog Koordinacionog odbora umetničkih udruženja i iz redova istaknutih umetnika, imenovalo Komisiju za utvrđivanje predloga za dodelu nacionalnih priznanja, koja je razmotrila sve pristigle prijave, nakon čega je Ministarstvo kulture predložilo Vladi akt o dodeli nacionalnih penzija istaknutim umetnicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here