Stihovi na dar poplavljenima

0

Radovan Gajić
 

Novac je predat u dobrotvorni fond eparhije kanadske "Car Lazar". Preko 120 ljubitelja poezije i istovremeno onih koji su želeli da daju donaciju provelo je veče uz stihove pesnika i književnika Radovana Gajića i muzički program Dušana Suvajca na harmonici i Jovana Suvajca na gitari.

 

Pričalo se, ne ponovilo se

– I da bog da, da se na ovome završi, za bar sledećih 120 godina. Ali, još bolje da bog da, da se zaputimo stazom pokajanja, da misli naših srca budu dobre i plemenite, da se ne bojimo ako naš brat ima bolje i više, da ne zavidimo već da se takvim bratom ponosimo, pa, na kraju, da da bog da bude po onoj staroj: pričalo se i ne ponovilo se. Nigde. Hvala vam za vaš dar. Neka vam svakome to Gospod utrostruči. Bogu hvala za sve, kazao je Radovan Gajić na promociji svoje knjige stihova i dobrotvornoj večeri.

Već davno najavljenu i pripremljenu promociju knjige Gajić je,kada se nesreća desila, uz pomoć prijatelja pretvorio u dobrotvorno veče na kome je podelio više od 80 svojih knjiga i na kojoj se služila besplatna hrana, veče je počelo zajedničkom molitvom sveštenika Miloša Purića, Milutina Veljka, Vasilija Tomića i Ljubomira Rajića.

O knjizi je govorio protojerej Ljubomir Rajić,odgovorni urednik izdavačke kuće Istočnik eparhije kanadske. Evo njegovih reči kojima je opisao, ovu, kako je istakao, jedinstvenu knjigu.

– Rukom ispisani naslov crnom bojom na beloj pozadini, a ostatak korica prekriven sa četrdesetak fotografija Gajinih prijatelja, postavljenih u vidu poštanskih markica. Svakome od njih posvećena je po jedna pesma iz koje se zaključuje da autor dovoljno poznaje i voli svakog od njih. Da je "dovoljno soli" sa svakim pojeo da ga stihom može naslikati. Unutra, na stranicama knjige, posebnom pesmom objašnjen je svaki lik sa korica. Vladikina, Rankova, Dimitrijeva, Brankova, Dekina, Gagina … Gajić je u pesmu svakome od prijatelja, uspeo da unese nešto lično, neku annegdotu ili delić priče koju je od dotičnog čuo.

 

Domaćinsko posluženje

Treba pomenuti i one koji su večeru pripremili i služili i brinuli se da svi prisutni budu domaćinski dočekani u svojoj kući – crkvi. To su Mira i Nenad Škorić, Milica Bojanić, Dijana Elez, Jelena Radosavljević, Anika Kovač, Maja Muratović i Ruža Lontoš.

Stihove iz "Bašte izgubljene duše" su čitali glumci Dimitrije Porobić i Đorđije Živković. U programu je učestvovao i Dragoljub Nikolić Gaga. Mali Kosta Božić svoj doprinos je dao pevajući divnim glasom "Tamo daleko" i mnogi su slušajući je suzu pustili, podsećajući se još jednom kojih je razmera nesreća uz dokumentarni materijal sa video-bima koji je prikupio i pripremio Srba Tomanić.
 

Sakupljeno 194.000 dolara

U eparhijski dobrotvorni fond "Car Lazar" neprekidno stižu izveštaji o sakupljenim donacijama za nastradale u poplavama. Cviko Vidaković, direktor fonda obavestio nas je da u našim crkvama širom Kanade do sada sakupljeno 182 hiljade dolara.
U crkvi Sveti Sava u Vankuveru sakupljeno je 17 hiljada dolara,
u crkvi Sveti Petar i Pavle, u Oakvilleu, $25.720.
U crkvi Sveti, Dimitrije u Njindsoru, $42,000.
Sa književne večeri Radovana Gajića Gaje $10,000.
U crkvi Svetog Save u Torontu, $1,200.
U Hramu Sabora Svih Srpskih Svetitelja, Mišišauga, $29,922
U crkvi Svetog Save u, Edmonton, $35,200.
U Crkvi Svete Trojice u Kitcheneru, 20,000 dolara i
u Crkvi sveti Sava iz Vinipega 11.941 dolar.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here