Staza kojom smo počeli slobodno hoditi

0

U Višegradu je finalizovan program centralne manifestacije obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, koja će biti održana na Vidovdan, 28. juna u Andrićgradu.
Predsednik Organizacionog odbora i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će ova manifestacija biti organizovana zajedno sa vlastima Srbije, a proslavljeni režiser Emir Kusturica je istakao da se u gradu od kamena neće slaviti nikakav rat, niti će biti ratnih pokliča.
“Biće to impozantan događaj u regionu koji će narednih dana dobiti odobrenje Odbora”, rekao je Dodik.
On je istakao da će ova manifestacija ostvariti svoj cilj, a to je da skrene pažnju na ispravan način o tom istorijskom događaju.
Dodik je naveo da je poznati svetski režiser Emir Kusturica zadužen za kulturno-umetnički deo programa.
“Na Vidovdan ne želimo da likujemo nego imamo obavezu da obeležimo stazu kojom idemo i sa koje smo počeli slobodno hoditi”, rekao je Kusturica u Andrićevom stilu.
“Mi ćemo se u programu vratiti stotinu godina unazad i kreirati performans koji će početi u podne sa otvaranjem najlepšeg mozaika na svetu, gde će cela Mlada Bosna biti predstavljena na levoj strani bioskopa u Andrićgradu”, rekao je Kusturica.
On je naveo da će publika imati priliku da pogleda dokumentarni film “Dugo putovanje u rat” u režiji Miloša Škundrića. Prema programu biće prikazan performans – rekonstrukcija ubistva Franca Ferdinanda i nelegalno suđenje koje je vođeno protiv Gavrila Principa.
“Na kraju spremamo veliko iznenađenje na Trgu Petra Petrovića Njegoša”, dodao je Kusturica, ne otkrivajući o čemu je reč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here