Kosovo online
Kamala Haris i Donald Tramp

Stav američkih kandidata za predsednika prema Kosovu, mogao bi biti odlučujući kako će albanska zajednica u Mičigenu glasati na predstojećim izborima u SAD, ocenjuju predstavnici te zajednice ističući da Albanci u Americi imaju različite političke tendencije, ali da su uvek ujedinjeni kada je reč o kosovskoj nezavisnosti, piše Glas Amerike.

Do predsedničkih izbora u SAD, 5. novembra, ostalo je manje od tri nedelje, a poslednje ankete pokazuju da je trka između dvoje kandidata, demokrate Kamale Haris i republikanca Donalda Trampa, veoma tesna.

Očekuje se da će odlučujuću ulogu na tim izborima odigrati sedam “neodlučnih” država, među kojima je i Mičigen, u kojoj živi druga najveća albanska zajednica u SAD, posle Njujorka.

Izborni timovi Trampa i Haris pokušavaju da obezbede glasove Amerikanaca albanskog porekla.

Imam Šuajb Gerguri, u ime Albanskog islamskog centra u Mičigenu, kaže da često sluša o zabrinutosti vernika ovog centra. Ističe da oni imaju različite političke tendencije, ali da su po jednom pitanju saglasni – po pitanju Kosova.

– Druga stvar koja je bitna za Albance, pored ekonomije koja je možda na prvom mestu, jeste i stav stranke po pitanju Kosova. Dakle, stav kandidata, ili otvoreno izjašnjavanje o tome kakvi će oni biti, ili šta će učiniti za Kosovo, može da odredi na kojoj će strani Albanci da budu i gde će glasati na ovim izborima – rekao je Gerguri za Glas Amerike.

“Ima mnogo važnijih stvari od Kosova”

Kaže da, imajući u vidu ulogu bivšeg demokratskog predsednika Bila Klintona u NATO bombardovanju 1999. i akcije drugih demokrata nakon toga, postoji veza između albanske zajednice i demokrata u SAD.

Ocenjuje da administracija Trampa naginje Srbiji kada je u pitanju dijalog.

Imam dodaje da su SAD sada ipak fokusirane na druge velike sukobe u svetu poput rata u Ukrajini i sukoba na Bliskom istoku, koji bi, primećuje, mogli da zasene pitanje Kosova.

– Problem kako ga vidimo je što danas živimo u vremenu kada postoje žarišta i mnogo važnija od Kosova u svetu. Amerika je zauzeta drugim stvarima pa bismo mi mogli biti žrtve – zaključio je on.

Politika Vašingtona prema Zapadnom Balkanu generalno je bila dvostranačka. Kosovo su priznale Sjedinjene Države tokom administracije bivšeg republikanskog predsednika Džordža Buša, a među uticajnim političarima koji su podržavali Kosovo su i demokrate i republikanci.

Albansko-američki aktivista angažovan u kampanji bivšeg predsednika Trampa, Valentin Ljumaj saglasan je da će stav prema Kosovu biti jedan od faktora koji će odrediti volju Amerikanaca albanskog porekla.

– Neki glasaju kao Amerikanci, ali neki su albanski pristup svojoj zemlji povezali kao patriote i žele da glasaju za osobu koja obećava više za slobodu i nezavisnost i šire priznanje Kosova – rekao je Ljumaj.

“Odnosi sa Prištinom na najnižoj tački”

Tokom administracije predsednika Džozefa Bajdena, proces dijaloga između Kosova i Srbije nije napredovao, a odnosi Prištine sa Vašingtonom su na najnižoj tački od proglašenja nezavisnosti Kosova, zbog jednostranih i nekoordinisanih akcija vlade premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Albansko-američka aktivistkinja Aferdita Rakipi zapaža da su SAD vodile “bilateralnu politiku” prema Balkanu.

– To nije bilo ni do republikanaca ni demokrata, jer smo imali pokrete i podršku sa obe strane. Bez obzira ko ide u Belu kuću, Kongres ima i demokrate i republikance. Dakle, albansko pitanje je uvek bilo bilateralno – kaže ona.

U državi kao što je Mičigen gde je trka ove godine tesna i svaki glas se računa, očekuje se da će izbor Amerikanaca albanskog porekla, zajednice od desetina hiljada ljudi, biti važan za određivanje pobednika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here