Staro ulje i zmijski otrov

0


U kozmetičkim preparatima mogu se naći raznorazni bizarni sastojci koji izazivaju gađenje. Sastavni deo proizvoda namenjenih nezi i ulepšavanju često su balega, koštana srž kokošaka, sperma bika, ostaci ulja od kuvanja…
Placenta – ženski organ u kojem počinje život, a posle porođaja se odbacuje, već godinama se koristi kao sastojak nekih proizvoda za ulepšavanje. Mnogi proizvođači tvrde da ona stimuliše rast tkiva, redukuje bore i da blagotvorno deluje na kosu. Izbljuvak kita, supstanca nazvana ambergris je sivkasta, čvrsta i voskasta masa. Veoma je koristan fiksator u parfemima. On se stvara u digestivnom sistemu jedne vrste kitova – ulješure. Ima sladak, zemljani miris i uglavnom se nalazi u nanosima na plažama Južne Amerike ili Australije. U poslednje vreme, sve više je zamenjen sintetičkim alternativama. Karmin bube, jedna vrsta štitastih vaši, takođe se upotrebljavaju u kozmetičkoj industriji. Koriste se u kremama, karminima… Naučnici tvrde da se površinski aktivne supstance – surfaktanti (nalaze se u deterdžentima, omekšivačima, regeneratorima) koje pomažu regeneraciju oštećene kože, mogu dobiti od ostataka ulja iz kuhinje! Izmet slavuja se odavno koristi za negu lica. Ali i sperma bika. Ljudi iz nekoliko kozmetičkih salona u Evropi tvrde da je sperma bika delotvorna za negu kose. Neke studije tvrde da ima pet puta jača lekovita svojstva od vitamina E. To znači da se sperma može koristiti za mnoge stvari, od hidratacije kože do lečenja opekotina. Jedna skandinavska kompanija proizvodi celu liniju kozmetičkih proizvoda od sperme. Ne samo to, već se bikova sperma koristi u nekim frizerskim salonima kako bi kosa dobila poseban sjaj. Zmijski otrov je sastojak preparata protiv bora, ali i koštana srž kokošaka. Ovo je, navodno, bogat izvor glukozamina, ali na koji način on povoljno deluje u kozmetičkim proizvodima – ostaje tajna.
Verovali ili ne, istraživači iz Japana otkrili su način da stvore miris vanile iz kravlje balege. I dok ekstrakt ne sme da se koristi za hranu, dobar je za kozmetiku poput parfema, sapuna ili šampona. Reč je o obećavajućem izumu, jer se radi o procesu recikliranja, a košta manje od izdvajanja ekstrakta vanile.

Sekret od puža
Proizvođači tvrde da sekret od puža čini čuda! Navodno, ima moć da regeneriše kožu i izleči kožu od opekotina i akni. Hvaljen je kao potpuno prirodan sastojak koji zamenjuje uobičajene hemikalije za negu kože.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here