Šta su obećale dve supersile?

0

SAD i Kina zauzele su se za jačanje ekonomske i bezbednosne saradnje. Predsednik Kine Si Đinping je, otvarajući ovogodišnji Šesti kinesko-američki "Strateški i ekonomski dijalog", naglasio neophodnost izbegavanja konfrontacija između nacija koje čine četvrtinu svetske populacije i trećinu globalne ekonomije.
Vašington se opet nada da će postići tešnju saradnju sa Kinom u vezi klimatskih promena, da će uspeti da okonča kinesku industrijsku sajber špijunažu protiv američkih kompanija, kao i da će se dogovoriti o strožim pravilima regulisanja teritorijalnih pretenzija u azijskim spornim vodama bogatim resursima.
Razlike između SAD i Kine, rekao je Si, su "prirodne", a jedini put napred je poštovanje suvereniteta obe zemlje i "uzdržavanje nametanja svoje volje ili modela drugoj strani".

Obamin "novi model"

Predsednik SAD Barak Obama je u saopštenju čestitao 35. godišnjicu američko – kineskih diplomatskih odnosa, podsetivši na obećanje koje je sa kineskim predsednikom dao prošle godine u Kaliforniji o uspostavljanju "novog modela" saradnje super sila, kroz saradnju i konstruktivno rešavanje nesuglasica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here