Tanjug/AP
Evakuacija iz Kurska

Ukrajinski vojnici ušli su u zapadnu Rusiju, u potezu koji je zbunio Moskvu, uspešno testirajući njenu slabu graničnu odbranu, što bi moglo zadati udarac snabdevanju Evrope prirodnim gasom.

Ukrajina je u utorak u region Kursk poslala stotine vojnika uz podršku oklopnih vozila, artiljerije i bespilotnih letelica, prema ruskim zvaničnicima, ukrajinskim vojnicima i medijskim izveštajima.

Ulazak sledi nakon nekoliko upada ruskih državljana koji se bore za Ukrajinu, a koji su nakratko upali u Kursk i susedni Belgorod 2023. i teškog ukrajinskog granatiranja Belgoroda ove godine.

U utorak ujutro, ukrajinske snage su se probile kroz granicu i približile se Sudži, mirnom gradiću od 5.000 ljudi čijim centralnom trgom još dominira kip utemeljitelja nekadašnjeg SSSR Vladimira Lenjina.

Lokacija jedine pumpne stanice za gas Evropi

Ali, Sudža je važna kao lokacija jedine pumpne stanice koja isporučuje ruski prirodni gas u Evropu preko Ukrajine.

Uprkos ratu, Ukrajina još uvek iznajmljuje svoj gasovod iz sovjetske ere ruskom Gazpromu, za sumu od dve milijarde dolara godišnje. Ugovor o tranzitu ističe u januaru – ako napad sada ne zaustavi protok.

Zbog napada, “postoji rizik od prekida dotoka prirodnog gasa u Evropsku uniju putem našeg tranzitnog sistema”, rekao je kijevski analitičar Aleksej Kušč za Al Džaziru.

Nuklearna elektrana Kursk, jedna od najstarijih na svetu, nalazi se u gradu Kurčatovu, oko 70 kilometara istočno od Sudže.

Ukrajinski dronovi primećeni su u Kurčatovu, a neki analitičari kažu da Kijev želi da destabilizuje ruski energetski sistem na način na koji je Moskva ciljala na ukrajinske elektrane i njenu energetsku mrežu.

– Glavna stvar (u vezi s napadom) su zalihe energije. Što su one destabilizovanije, to je ruska ekonomija destabilizovanija – rekao je kijevski analitičar Taras Zahorodnij.

Predsednik Vladimir Putin napad je nazvao “velikom provokacijom kijevskog režima” i optužio ukrajinske vojnike da su neselektivno pucali na stambena područja i civile.

Ovaj potez je najneočekivaniji ovogodišnji vojni razvoj, ali njegova je važnost daleko od strateške, kažu analitičari.

– Rezultati će pokazati da li je to dobra ili loša vest – rekao je general pukovnik Ihor Romanenko, bivši zamenik načelnika Glavnog štaba ukrajinskih oružanih snaga.

Ali, za neke ukrajinske vojnike, napad nije ništa drugo nego “odvraćanje pažnje” s ciljem da oraspoloži javnost.

– Stvari na istoku su prilično loše, a ovaj napad će na neko vreme zaslepiti sve kod kuće – vidite, kako smo hrabri. Razbijamo na njihovom terenu – rekao je za Al Džaziru Taras, vojnik koji šeta centrom Kijeva dok je na pauzi sa istočnog ratišta.

Prećutao je svoje prezime i mesto gde se nalazi njegova jednica, u skladu sa vojnim propisima.

U međuvremenu, ruske trupe polako su napredovale u istočnom regionu Donjecka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here