Srpsko-hrvatska rasprava tek za dve godine

0

 

Profesor Radoslav Stojanović

Stojanović koji je bio glavni pravni zastupnik srpske strane u tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid kaže da dve strane mogu dogovoriti poravnanje u svakom trenutku, čak i na početku rasprave. Prema njegovim rečima po podnošenju kontratužbe protiv Hrvatske sud mora da prouči argumente obe strane, kako bi u dogovoru sa njima mogao da zakaže usmenu raspravu.

 

 

"Kad se podnese tužba Međunarodnom sudu pravde, on tu tužbu pošalje strani koja je tužena i ta strana ima pravo da u određenom roku odgovori na tu tužbu. Hrvatska će morati da odgovori na tužbu Srbije, ali ima pravo i da odgovori i na takozvani odgovor Srbije na tužbu Hrvatske, koji je takođe predala srpska strana", rekao je Stojanović.

 

Stojanović kaže da je uveren da je realno očekivati da dođe do poravnanja između Srbije i Hrvatske, jer za to postoji interes obe strane ali je problem kako to objasniti javnom mnenju.

 

"Imao sam prilike da razgovaram sa ljudima iz Hrvatske koji su oko toga angažovani i znam da je njihov stav da se tužba povuče. Problem je javnog mnenja i u Hrvatskoj i u Srbiji", rekao je Stojanović i kao primer naveo da je on sam, pošto je u listu “Danas” napisao tekst protiv podnošenja srpske kontratužbe, doživeo brojne napade "od takozvanih patriota".

 

On je naveo da je situacija po tom pitanju još teža u Hrvatskoj i da će se svako ko povuče tužbu protiv Srbije naći na ozbiljnom udaru javnosti.

 

"U svakom slučaju u pitanju su politički razlozi, jer pravni ne postoje. Da je Vlada Srbije vodila računa o međunarodno-pravnoj kvalifikaciji genocida, onda sasvim sigurno ne bi mogla da optuži Hrvatsku za genocid, kao i što ne bi mogla ni hrvatska strana da optuži srpsku", naveo je Stojanović.

 

Prema redosledu, kazao je Stojanović, prvo Hrvatska izlaže svoju tužbu, pa onda Srbija svoju protivtužbu. Zatim se pokreće rasprava o onome što je dato u pismenim podnescima i iznose se novi argumenti obe strane.

 

"Mogućnost poravnanja postoji i do početka usmene rasprave. U slučaju tužbe BiH ja sam na raspravi pred sudom kad sam dobio reč, posle bosanske strane, u svom uvodnom govoru predložio da BiH povuče tužbu i da sednemo za pregovarački sto i rešimo pitanje nacionalnog pomirenja", rekao je Stojanović.

 

On je kazao da je poravnanje mnogo bolji put od sudskog rešavanja spora jer presudom nikada ne mogu biti zadovoljne obe strane, tako da konflikt može da se nastavi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here