Foto Pošta / Vuk Branković
Zoran Anđelković, v.d. direktora JP "Pošta Srbije"

Policija Aljbina Kurtija upala je juče u devet poslovnica “Pošte Srbije” u četiri opštine na severu Kosova i Metohije – Lešak, Zubin Potok, Leposavić, Sočanica, Banjska, Zvečan, Kosovska Mitrovica 1, Kosovska Mitrovica 2 i Kosovska Mitrovica 3, čime je nastavljen sistematski teror nad srpskim većinskim stanovništvom u ovim opštinama.

Priveli su direktora radne jedinice na KiM Ivana Milojevića i njegove saradnike, sa nalogom da se svi ponovo danas jave na dodatno saslušanje.

Kurtijev režim već duže vreme sprovodi teror nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji kao sveobuhvatni plan različitih metoda pritisaka, pretnji i ucena, sa ciljem da se zastraše Srbi, na Kosovskom pomoravlju juče, danas u sve četiri opštine na Severu Kosova i Metohije upadom sa dugim cevima, uz podršku zemalja Kvinte. Novi nezapamćeni teror nad srpskim narodom, pojedincima i privrednim subjektima koji su od interesa za život srpskog naroda na KiM, uz ranije ukidanje dinara i platnog prometa, prethodne napade na “Banku Poštanska štedionica” i sada na “Poštu Srbije”, na srpski narod i sve ono što predstavlja okosnicu iole normalnog života za Srbe na KiM.

Ovo je poslednja u nizu jednostranih akcija koje ruše sporazume postignute u okviru Dijaloga i sprečavaju proces normalizacije odnosa. Oni ne samo da ne žele da formiraju Zajednicu srpskih opština i pomognu da srpski narod normalno živi, već poništavaju sve dogovore nasiljem i dugim cevima. Cilj je očigledno nameran i proračunat, usmeren ka izazivanju ponovnog ratnog sukoba i, takođe, u direktnoj je suprotnosti sa Akcionim planom dogovorenim u Dijalogu još 2015. godine, koji predviđa da će se pitanje poštanskih usluga rešavati u kasnijoj fazi Dijaloga. Svi ovi akti imaju za cilj dalji pritisak, proterivanje i etničko čišćenje Srba sa njihovih vekovnih ognjišta.

Nakon razgovora sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem i direktorom Radne jedinice “Kosovo i Metohija” Ivanom Milojevićem, mogu istaći da ukoliko se zatvore naše poslovnice, mi ćemo preduzeti sve neophodne korake i naći načine da i dalje budemo na usluzi i pomognemo našem stanovništvu na Kosovu i Metohiji i pobrinemo se za socijalni status naših 256 zaposlenih i njihovih porodica.

Kako ovaj čin predstavlja, ponavljamo, najbrutalnije nasilje, kršenje međunarodnog i osnovnih ljudskih prava, ugrožavanje bezbednosti zaposlenih i korisnika, apelujemo na sve međunarodne institucije da odlučno stanu na put novom bezumlju.

“Pošta Srbije” kao javna institucija od značaja za građane i na Kosovu i Metohiji, usluge pruža u skladu sa svim važećim propisima i ostaće posvećena pružanju kvalitetnih usluga, uprkos ovim napadima. Ovaj događaj izaziva veliku zabrinutost među srpskim narodom i zahteva hitnu pažnju i delovanje Međunarodne zajednice u cilju zaštite i očuvanja mira u regionu.

S poštovanjem,
Zoran Anđelković
Vršilac dužnosti direktora JP “Pošta Srbije”, Beograd

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here