M. Milanović
Umetnička postavka: Skulptura visoka 6,5 metara simbolizuje drvo života koje pušta koren

Srbija će se na Olimpijskim igrama u Parizu ovoga leta predstaviti i projektom Srpska kuća. Pored sporta biće promovisani kultura, nauka i privreda, a biće to prilika i da se uspostavi poslovna saradnja sa kompanijama iz čitavog sveta.

Srpska kuća će se nalaziti u zgradi Teatra Vilet, koji je u sklopu parka La Vilet, odmah pored domaćina Olimpijskih igara i njihove Francuske kuće. Mnoge zemlje borile su se za tu lokaciju, ali ju je dobila Srbija.

Biće to multifunkcionalni centar, koji podrazumeva koncept “objekat unutar objekta” i zamišljen je kao mesto celodnevnog okupljanja, promocija svega onog čime možemo da se pohvalimo: dostignuća u nauci, primene savremenih tehnologija, predstavljanja EXPO 2027…

Srpska kuća će se nalaziti u zgradi Teatra Vilet

Ulaskom u taj prostor posetioci će ući u jednu novu dimenziju, u pravom smislu te reči. Unutrašnja arhitektura je takva da se ukida prirodno osvetljenje koje dolazi spolja. Na taj način pravi se dramski prekid od ulaska do centralne dvorane, gde je smeštena glavna umetnička postavka. U pitanju je skulptura visoka 6,5 metara, koja simbolizuje drvo života koje pušta korene i od koga sve potiče. Igra zvuka, mirisa i pokreta prisutna je na svakom koraku. Maštovito osmišljena rotaciona sala poigrava se sa psihologijom posmatrača -publika je na sceni, a postavka celom dužinom hale.

Zahvaljujući Arhivu Jugoslavije, obezbeđen je bogat dokumentarni materijal. Reč je o 1.000 artefakata vezanih za dosadašnja učešća Jugoslavije, odnosno Srbije, na Olimpijskim igrama, od kojih su neki, nedavno, prikazani u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a nikad ranije široj javnosti. Biće predstavljeni i Nikola Tesla, Milutin Milanković i drugi naši velikani.

Srpska kuća u Parizu biće otvorena od 10 do 22 sata.

Kuvarska ekipa udruženja Junior Chefs Club

Specijaliteti naše kuhinje

Srpska kuća je osmišljena kao mesto gde se mogu osetiti miris, zvuk, pokret, ali i gastronomija našeg podneblja. Jedan deo paviljona prepušten je kuvarima koji će u realnom vremenu spremati specijalitete srpske kuhinje. Za tu priliku angažovani su članovi Udruženja mladih kuvara i poslastičara Srbije Junior Chefs Club koji će kao jedinstveni gastro-ambasadori, predstaviti najlepše specijalitete našeg podneblja.

Oni su nedavno, o čemu su “Vesti” pisale, za francuske zvanice pripremili gala večeru, priređenu u rezidenciji Ambasade Srbije u Parizu.

Primili kandidate: Danijel Nikolić, Ana Hrustanović, Dušica Jovović i Saša Pešić

Odabrani kandidati

Nedavno je udruženje Svi Srbi u Parizu, dobilo molbu Vlade Srbije da pronađe (objavljivanjem konkursa) odgovarajuće kandidate koji žive u Francuskoj i koji bi radili u Srpskoj kući za vreme Olimpijskih igara u Parizu, od 26. jula do 11. avgusta.

Mnogi bili zainteresovani da rade u Srpskoj kući

Javilo se puno kandidata koje su u Ambasadi Srbije u Parizu dočekali Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije u Francuskoj, Dušica Jovović iz sektora za međunarodnu saradnju pri Generalnom sekretarijatu u Vladi Republike Srbije i Danijel Nikolić, zamenik generalnog sekretara u Vladi Srbije. Posle zajedničkog sastanka, usledio je pojedinačan razgovor sa kandidatima u kojem su učestvovali Dušica Jovović, Danijel Nikolić, Saša Pešić, predsednik udruženja Svi Srbi u Parizu, Dušan Jovović, umetnik koji je osmislio ovaj projekat i Mladen Đorić, viši savetnik u Privrednoj komori Srbije i kodirektor projekta. Odabrano je 15 kandidata koji će kao volonteri raditi u Srpskoj kući.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here