Srpski folklor odbranio magisterij!

0

Sve čestitke dragoj Jovani
 

– Završila sam svoj magisterij na Univerzitetu Pariz 8 u Sen Deniju. Tu sreću sam podelila sa akterima mog master-rada – kaže Jovana kojoj su ne samo reči, već muzika, pesma i slika pomogli da na svom velikom ispitu blista – sjajem matice.

Evo o čemu se radi:
Jovana je godinama igračica KUD "Sonja Marinković" iz Novog Sada. Uvukao joj se etnos pod kožu, pa ne samo da ga doživljava, već ga i proučava.

– Odlučila sam da živom slikom oslikam svoj master-rad, dakle, neka to bude rad u tri dimenzije – kaže Jovana.

 

Cveće za uspeh: Jovana u prvom planu
 

Ideja je bila da u Pariz, pred ispitnu komisiju, dovede svoje drugare iz Novog Sada, a oni su, boraveći prvi put u gradu svetlosti, spojili korisno – za Jovanu i mnogo lepo.

– Pre dve godine upoznali smo Jovanu, došla je u Pariz da studira umetnost. Za to vreme igrala je u Mladosti. Tako je uspostavljena saradnja između naša dva društva, a sada je u metropolu Francuske pozvala svoje društvo iz "Sonje Marinković" da joj budu živi predmet u odbrani master-rada – objašnjava predsednica KUD Mladost Letica Živković.

 

Došao omladinski sastav "Sonje Marinković", doveli i "Sonjin" orkestar. Ugostili ih vršnjaci Mladosti. Odradili Novosađani posao, a posle navalili na zajedničko druženje, zajedno i nastupaju. Sve je bilo po njenoj režiji, u svrhu odbrane master-rada, a na temu rituala povorke koleda, odnosno, koreografskog prikaza obreda iz sela Brza iz okoline Leskovca.

 

Koncert u sali crkve Sveti Sava
 

– Svi smo uživali, profesori aplaudirali. Zbog gostoprimstva mnogo se zahvaljujem društvu Mladost – glasna je Jovana koja je za svoj rad od profesorskog žirija dobila ocenu 18/20.

U dobroj organizaciji, na red je došao dodatni raspevani i razigrani koncert sa domaćinima.

– A mi se mnogo zahvaljujemo proti Nikoli koji nam je širom otvorio vrata svečane sale pri sabornom hramu Sv. Sava – uključuju se u pohvale Letica, čelnica Mladosti. I, raspali po repertoaru narodnih igara i pesama učenih u "Sonji Marinković", pomažu im igrači Mladosti, u tome diriguju odgovorni za omladinske sastave: Ivana Blagojević (Novi Sad) i Tanja Radivojević (Pariz). A tek što je bilo lepo kada su se zajedno uplela kola, pa se uplitala i druženja! Vreme su provodili šetajući Parizom, domaćini sve viđeno vodički objašnjavali, a gosti turistički gledali i upijali.

– Bila nam je čast da se družimo i zaigramo zajedno u kolu sa našim dragim domaćinima. Očekujemo da nam u Novom Sadu uzvrate posetu i da se naša uspešna saradnja nastavi i ubuduće – oblivena radošću ponavljala je Jovana.
 

Poruka iz matice: "Istrajte!"

Osmotrivši rad i izuzetno visok kvalitet naučenog, nakon petodnevnog boravka u Parizu, umetnički rukovodilac omladinskog sastava "Sonje Marinković" Nikola Pavlović je, duboko se naklonivši članovima Mladosti, prvo rekao, potom i napisao, sledeću poruku:
– Velika je stvar ovo što radite daleko od otadžbine! Istrajte! Ljubimo vas sve!

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here