Srpski film na turneji po Americi

0

Vesti
Srpski film na turneji po Americi
 

Film će biti najpre prikazan sutra, 12. decembra u Torontu, zatim 14. decembra u nedelju u Kičineru, 16. decembra u utorak u Vašingtonu, u saradnji sa Kancelarijom Republike Srpske u Vašingtonu. Takođe se radi na tome da bude prikazan i u Čikagu.

Vesti
Nele Karajlić
 

Nele među kanadskim Srbima

Nenad Stanković nedavno je organizovao dolazak Neleta Karajlića u Toronto, gde je komičar i muzičar, a odnedavno i pisac, promovisao svoju knjigu "Fajront u Sarajevu". Stanković kaže da je Karajlićeva trodnevna poseta prošla odlično i da su svi prezadovoljni.

– Bio sam nedavno u Sarajevu i snimao sam priloge o tome zašto Neleta ne vole tamo. Te priloge sam onda naizmenično puštao dok sam ga intervjuisao na bini, a Nele je kasnije otpevao nekoliko pesama sa bendom.

Film je režirao Srđan Koljević, a njegov engleski prevod glasi "A man who defended Gavrilo Princip".

Nenad Stanković objašnjava da je u filmu reč o procesu mladobosancima i da je priča ispričana kroz vizuru Rudolfa Cistlera, mladog advokata koji je po službenoj dužnosti bio određen da ih brani.

Austrijanci su ga izabrali zbog njegovog nemačkog imena, zato što je bio početnik. Međutim, on je počeo da brani pravo i tada je prvi put rečeno da je aneksija Bosne bila nelegalna i da je to u stvari bila okupacija, kaže on i dodaje da je film po žanru sudska drama.

Srđan Koljević je napisao scenario za film prema autentičnom materijalu advokata Cistlera. Stanković kaže da je film naišao na odličan prijem kod publike u Torontu.

– To je bila jedna od najposećenijih projekcija i ljudi su tražili da ponovo gledaju film. Upravo zbog njihovih zahteva organizujemo nove projekcije.

Film je imao premijeru u Beogradu 14. oktobra u Centru Sava, a u Novom Sadu je prikazan dan kasnije, 15. oktobra.

U filmu igraju naši afirmisani glumci: Nikola Rakočević, Nebojša Glogovac, Vuk Kostić, Boris Isaković, Dragan Petrović Pele, Ljubomir Bandović, Branislav Lečić, Rale Milenković, Irfan Mensur, Bane Tomašević, kao i cela generacija novih glumačkih imena: Milan Marić, Miloš Đurović, Vaja Dujović, Vučić Perović, Marko Grabež, Marko Pavlović…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here