Srpski đaci i nemački prijatelji

0

 

Direktori sa konzulom: Cihi, Janković i Bem

 

O poseti našoj zemlji, divnom dočeku i gostoprimstvu, organizaciji izleta i lepoti Vojvodine govorio je direktor Cihi. On je istakao da njegova škola sa zadovoljstvom potpisuje ugovor "pošto je to investicija u budućnost i velika dobit za učenike ‘Valter Ojken’ srednje ekonomske škole".

– Veoma sam srećan što je upravo "moja" škola imala priliku da bude izabrana i nadam se da će saradnja i ubuduće biti uspešna – kazao je Igor Bem.

Generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Pero Janković pozdravio je ovaj događaj istakavši da mu je drago što su i škole iz Srbije dobile mogućnost da učestvuju u razmeni i što će srpska deca steći dobre prijatelje u Nemačkoj.

Deo programa: Mladi iz Subotice

U ime gradskog veća Karlsruea prisutnima se obratio dr Hajnc Teo Niphauz, koji je naglasio da je ovo veliki korak u zbližavanju srpske i nemačke dece te da se nada da će se deca iz Srbije sledeći put kad budu došla u Karlsrueu osećati kao kod kuće.

Tina Marone, predstavnica Centralnog saveta Srba u Nemačkoj, govorila je o ulozi i zadatku ove organizacije koja je povezala predstavnike nemačkih i srpskih škola. Ona je dodala da je ovaj ugovor veliki događaj za srpske škole pošto su dece dobila mogućnost da i u drugoj zemlji nešto nauče.

Posle svečanog dela, učenici iz Subotice su priredili kratak kulturni program, gde su dodatno predstavili svoju zemlju, a domaćini film o njihovom gradu nakon čega je nastavljeno zajedničko druženje u zgradi opštine.

 

 

Uspela inicijativa

Asocijacija za tehničku saradnju (GTZ) je pre dve godine pokrenula inicijativu za razmenu učenika iz Srbije s Nemačkom i uz pomoć predstavnika Centralnog Saveta Srba u Nemačkoj pored ove ekonomske škole došlo je do razmene učenika ekonomske škole iz Niša, koja će ove nedelje uzvratiti posetu nemačkim učenicima. Direktor kancelarije GTZ-a u Beogradu dr Gutav Rajer je takođe bio prisutan i izrazio je nadu da će uskoro ostalih devet škola iz Srbije pronaći svoje partnere u Nemačkoj.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here