Srpska marka vredna zlata

0

Prigodna poštanska marka Pošte Srbije, sa temom "Evropa – Nacionalni muzički instrumenti", u konkurenciji 49 zemalja, dobila je prvu nagradu – Zlatnu marku za 2014. godinu na ovogodišnjem takmičenju za najlepšu marku u izboru asocijacije javnih poštanskih operatora PostEvropa.
Pošta Srbije marku je objavila 28. aprila ove godine i štampana je u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu, u tiražu od 100.000. Autor idejno likovnog rešenja pobedničke poštanske marke je akademski slikar grafičar Nadežda Skočajić, kreator maraka Pošte Srbije, a stručnu saradnju u realizaciji ovog izdanja pružio je prof. dr Dimitrije Golemović etno muzikolog i kompozitor.
Marka nominalne vrednosti 74 dinara, na kojoj su predstavljene gajde, dobila je najviše onlajn glasova publike, drugoplasirana je marka Turske pošte, a na treće mesto plasirala se marka Grčke pošte.
Inače, prigodne poštanske marke sa temom "Evropa" objavljuju se od 1956. godine, a od osnivanja PostEvrope ova organizacija preuzela je na sebe nadležnost za izdavanje poštanske marke izdanja "Evropa".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here