Srbija će prvi put, tokom Olimpijskih igara u Parizu, od 27. jula do 11. avgusta, osim sportskih dostignuća predstaviti i svoje privredne, turističke i kulturne potencijale kroz projekat Srpske kuće.

Direktor projekta Srpska kuća Mladen Đorić je rekao da će ova nacionalna kuća biti smeštena u Teatru La Vilet u Parku nacija, uz nacionalne kuće Francuske, Holandije, Meksika i Indije.

Predstavljanje EXPO

– Posetioci će moći da se upoznaju sa bogatstvom nacionalne kulture, istorije i nauke kroz multimedijalnu izložbu Koreni i niz promotivnih događaja – kazao je Đorić, a saopštila je Privredna komora Srbije.

Projekat Srpske kuće je, kako je rekao, nastao na inicijativu PKS, a realizuje se uz pomoć Vlade Srbije, Turističke organizacije Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, Ambasade Srbije u Parizu, kao i nekoliko muzeja i arhiva.

– Ovaj projekat podrazumeva da će naša zemlja za vreme trajanja Olimpijskih igara, u Parizu pored sportista, imati prezentaciju kulturnih, turističkih, privrednih potencijala, a biće predstavljen i Beograd kao domaćin specijalizovane izložbe EXPO 2027 – naveo je Đorić.

Centralna izložba u Srpskoj kući, prema njegovim rečima, biće izložba Koreni, koju je osmislio umetnik Dušan Jovović.

– Želimo da kroz specijalizovanu izložbu prezentujemo našu kulturu i tradiciju. Najmodernijom tehnologijom oživećemo zidove teatra La Vilet, prezentovaćemo našu istaknutu slikarku Nadeždu Petrović, kao i radove Nikole Tesle, Milutina Milankovića – istakao je Đorić.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”