Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za odnose sa dijasporom

Učesnici dvodnevne manifestacije “Jedinstvo i snaga – Srbija” istakli su jednoglasnu podršku srpskom narodu na Kosovu i osudili teror koji režim Aljbina Kurtija sprovodi nad srpskim narodom.

Svi predstavnici srpske dijaspore obavezali su se da će u zemljama u kojima žive raditi na plasiranju istine i svedočiti o zločinima nad srpskim narodom na Kosovu, saopšteno je iz Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za odnose sa dijasporom Đorđa Milićevića.

Istovremeno će se, kako se dodaje, zalagati da se obezbedi mir, bezbednost i pravo na ličnu svojinu za Srbe i sve druge ugnjetavane nacionalne zajednice na teritoriji pod privremenom kontrolom vlasti u Prištini.

“Svako udruženje i pojedinac će u skladu sa svojim mogućnostima pomagati našim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji”, poručeno je.

Srbi iz rasejanja istakli su da pružaju apsolutnu i bezrezervnu podršku državnim rukovodstvima Srbije i Republike Srpske u sprovođenju odluka “Svesrpskog sabora”, a na kom su definisani srpski nacionalni interesi u 21. veku.

“Srpski jezik, ćirilično pismo, naša istorija, kultura i tradicija su simboli našeg naroda. Ukoliko tih simbola nema, nema ni našeg naroda gde god se on geografski nalazio. Ukoliko zaboravimo svoju istoriju, izgubićemo i svoju budućnost. Stoga, kao prioritet ističemo značaj ovih simbola i obavezujemo se da ćemo raditi na njihovom očuvanju i promovisanju gde god živeli”, istaknuto je u zaključcima skupa.

Kulturno-umetnička društva, srpske dopunske škole i kulturni centri u inostranstvu, kao i sportska društva, neka su od najvažnijih mesta u kojima se čuva i jača nacionalni identitet.

Neophodno je, navodi se, da krovni savezi u svakoj državi odrede prioritete u ovim oblastima i da sa konkretnim projektima konkuriše kod institucija matične države koja će im pružiti pomoć.

Manifestacija “Jedinstvo i snaga – Srbija” je uvod u mesec obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u dijaspori. Udruženja i organizacije Srba u saradnji sa Diplomatsko-konzularnim predstavništvima tokom septembra meseca obeležiće ovaj praznik srpskog jedinstva manifestacijama na više lokacija širom Evrope.

Centralna proslava praznika u dijaspori održaće se 15. septembra u prostoru Generalnog konzulata u Minhenu, uz prisustvo više hiljada naših sunarodnika.

3 COMMENTS

  1. Velika stvar sto ste osudili nema nista od toga. Kurti uz podrsku Kvinte i Kfora ukinuo dinar na Kosovu zatvorio sve Nisove pumpe zatvorio sve Poste i i Petak sve privremene institucije Srbije na Kosovu. Cilj je etnicko ocistili Srbe na Kosovu prvo Sever onda i Jug. Kvinta kao osudu je a ovamo dozvaljavuju Kurtiju da sve radi. Tje ta njihova lazna politika dvostrukih standarda. Srbija i Vucic nisu uspeli da sprece Kurtija u njegovim etnickim ciljevima. Srbima jos im ostalo voda i vazduh za zivot. Evropo Ameriko i Nato stidte se svojih postupaka. Doci ce vam kraj Putin ce vladati svetom htjeli vi ili ne lazni belosvetski pokvarenjaci

  2. ТО ЈЕ ИСТИНА.
    ЈА БИХ ЈЕДНОСТАВНО ОД ФРАНЦУЗА
    ТРАЖИО ДА ПУВУКУ ПРИЗНАЊЕ КОСОВА КАО ДРЖАВЕ ,
    ИЛИ МИ ПОВЛАЧИМО
    КУПОВИНУ АВИОНА .
    Зар не ?

    СЛАВА НА ВИСИНИ БОГУ☦️
    СЛАВА РУСИЈИ 🇷🇺☦️🇷🇺

    • Zasto bi trazili da Francuzi povuku priznanje Kosova,ako smo i mi priznali Kosovo.Samo je problem sto mi necemo da priznamo da smo priznali Kosovo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here