Srpkinje u mreži saradnje i zajedništva

0

 

Ideja je potekla od dve uspešne Srpkinje, koje se u Čikagu već dugo bave i problemima žena, ali i svojim primerom dokazuju koliko je važno biti uspešna majka, kćerka, supruga, poslovna žena, dobra prijateljica.

 

Dr Milena Bajić, klinički psiholog i dr Suzana Savković, mikrobiolog, smatraju da je važno da se žene poreklom iz Srbije i na ovaj način okupe i organizuju i tako pomognu jedna drugoj.

 

Po starom principu da se "muškarci takmiče, a žene saradjuju", veruju da ima mnogo prostora da žene učvrste saradnju na različitim nivoima.

Uspešne karijere
 

Dr Milena Bajić, klinički psiholog iz Bosanskog Novog u Ameriku je stigla pre sedam godina, ovde ostvaruje uspešnu karijeru, angažovana je u radu crkava i nacionalnih organizacija.
Dr Suzana Savković, mikrobiolog, u Ameriku je iz Beograda stigla na školovanje, s nadom da se vrati u Srbiju. Medjutim, ostala je u Čikagu, gde uspešno gradi karijeru.

 

 

– I Milena i ja smo angažovane i radimo u različitim organizacijama, vrlo smo često medju našim ženama i odavno smo uvidele potrebu za ovakvim okupljanjem. Divno je što postoji Kolo srpskih sestara, oko koga su naše žene angažovane, ali došlo je novo vreme, stigao je novi talas emigranata, potrebe i obaveze žena su drugačije i zato smo želele da se okupimo na jednom drugom, kvalitetnijem nivou i pomognemo jedna drugoj.

 

– Mi smo majke, kćerke, sestre, prijateljice i u isto vreme poslovne žene, edukatori sa nebrojenim talentima, imamo šta da kažemo i ponudimo i jedna drugoj, i našim familijama, i ovdašnjoj zajednici. Vreme je da se okupimo i na ovakav formalni način i tako osnažimo jedna drugu, izgradimo prijateljstvo i zajedništvo – kaže za "Vesti" dr Suzana Savković.

 

Milena Bajić, klinički psiholog, sretala se i u svom poslu sa problemima naših žena u emigraciji i veruje da ima mnogo prostora za saradnju i izgradnju kvalitetne mreže.

 

– Mi smo angažovane u našim crkvama, u crkveno-školskim opštinama, izuzetne smo majke i porodične žene, ali i vrlo uspešni stručnjaci, pa stoga znamo koliko naše žene nisu obaveštene o osnovnim stvarima, koliko nemaju prave i kvalitetne informacije, a ako pomognemo jedna drugoj onda stvaramo lanac u kome je svaka karika snažna i važna. Naša inicijativa je da stvorimo mrežu u kojoj će zene moći da pitaju, da dobiju odgovor, da reše problem, da pokrenu akciju.

 

– Poznato je da naročito naše žene najmanje vremena odvajaju za sebe, jer na prvo mesto stavljaju porodicu, potom karijeru, a mnogo je pitanja i oblasti u kojima saradnja može biti kompleksna i dragocena. Obrazovanje, zdravlje, vaspitavanje dece, kultura i umetnost, politika, sve su to oblasti u kojima možemo razmenjivati informacije i jedna drugoj pomagati – kaže dr Milena Bajić.

 

Interesovanje i iz Kanade

 

Prvi skup žena biće praktično prilika da se čuju ideje i predlozi, da se prepoznaju želje i mogućnosti, pa će to biti otvoreni forum, uz kratku prezentaciju inicijative.
 

– Mi želimo i da naše žene uključimo u aktivnosti organizacija žena na nivou Amerike, jer mi ovde živimo i radimo, ovde uzgajamo svoju decu i gradimo karijeru. Ostvarićemo kontakt sa nekim važnim organizacijama žena u Americi i stvoriti uslove da u njima i mi aktivno učestvujemo. Nije nam namera da kažemo ženama šta da rade niti da odredjujemo šta će one da budu. Želimo da čujemo njihove želje i prepoznamo njihove potrebe. Javilo nam se mnogo zainteresovanih, čak nas kontaktiraju i naše sunarodnice iz Kanade, a uz pomoć Fejzbuka i drugih elektronskih mreža nije nemoguće saradnju ostvariti i na mnogo višem nivou – kaže dr Milena Bajić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here