EPA/Zsolt Szigetvary
Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto odgovorio je na kritiku američkog ambasadora u Budimpešti Dejvida Presmana koji je izbrojao da je mađarski političar u poslednje dve i po godine 11 puta posetio Moskvu, rekavši da svi njegovi postupci odgovaraju nacionalnim interesima Mađarske.

Presman je na društvenoj mreži Iks saopštio da je nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Sijarto već 11 puta putovao u Moskvu i Sankt Peterburg i to “radi koristi, a ne radi mira”.

– Želim mu srećno brojanje. Postupke i odluke u spoljnoj politici određuju isključivo mađarski interesi. Savetujem mu da se na to navikne. Ako mađarski nacionalni interesi zahtevaju da se sastajem i da razgovaram o pitanjima koja su za nas važna sa ruskim ili beloruskim kolegom, onda ću nastaviti da radim kao i prethodnih godina – odgovorio je Sijarto.

On je dodao da je, kao i prošle godine, dobio poziv da učestvuje na konferenciji o evroazijskoj bezbednosti u Minsku, te da ni ove godine “odluku o tome da li će prihvatiti poziv neće donositi na osnovu proračuna gospodina ambasadora (SAD)”.

– A ako govorimo o koristi, onda bi ambasador možda mogao da kaže nešto o tome koliku su ekonomsku korist imale SAD od toga što im je prošle godine Rusija isporučila velike količine uranijuma za rad američkih nuklearnih elektrana – napomenuo je Sijarto.

Američki ambasador u Budimpešti ranije je rekao da je za Mađarsku nastupio važan trenutak za određivanje svog budućeg puta i pozvao je Budimpeštu da jača odnose sa zapadnim saveznicima.

Mađarski premijer Viktor Orban ranije je rekao da je Budimpešta zainteresovana da što duže održi veze sa Rusijom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here