Srbin pobeđuje rak!

0

Dr Vladimir Cmiljanić (desno)
 

O svom mukotrpnom radu i radu svojih saradnika, ali i ponosu zbog ukazanog poverenja za sve što rade za dobrobit čovečanstva, Cmiljanović, skroman kao i pre par meseci kad smo se sreli i kad su "Vesti" pisale o njegovom radu i požrtvovanju da za opaku bolest koja hara svetom nađe lek, pomogne mnogim obolelim i produži im život – kaže:
 

Ime leka po pokojnoj majci

Vladimir kaže da će ime leku dati sledeće godine imati i misli da će sigurno imati neke veze sa njegovom mamom Mirom, koja je umrla pre tri godine od raka.
Ona ga je jako podržavala i bodrila da istraje u svom radu i ostane uporan i hrabar u pojedinim, izuzetno teškim situacijama u životu.

– Dobio sam prvu nagradu za preduzetnika zapadne Švajcarske (automobil opel) koja je za mene više simbolične prirode. Mnogo važnije za mene i našu firmu jeste što nagrada predstavlja priznanje za mukotrpan dugogodišnji rad čitavog našeg tima i da se naša uporna borba protiv raka ceni u ovom društvu – objašnjava Cmiljanović.

Kao strancu, to je svakako veliko priznanje jer od 60 firmi različitih oblasti koje su ove godine učestvovale, samo šest je ušlo u finale.

– Moja firma je na kraju dobila zasluženo prvo mesto, što me je puno obradovalo. To je potvrda za naš rad, za veliku borbu da čovečanstvo pokušamo da oslobodimo velikog tereta kakav je karcinom.

Vladmir kaže da njihov lek potencijalno može biti efikasan za različite vrste tumora (limfomi, leukemije i čvrsti tumori), najverovatnije u kombinaciji sa drugim efikasnim terapijama.
 

U timu i sestra

Od avgusta naš klinički tim pojačan je i Beograđaninom dr Sašom Dimitrijevićem, koji je rešio da napusti firmu Celgene, jednu od vodećih u svetu na polju onkologije, i pomogne nama.

Pored internacionalnog tima tu je i moja sestra Nataša koja je zajedno sa mnom na Univerzitetu u Bazelu pronašla supstancu kao hemičar, a takođe danas radi na kliničkim istraživanjima naše supstance, ističe dr Cmiljanović i napominje da puno i neprestano rade sa željom da pobede opasnu bolest koja hara svetom i odnosi mnogo života.

– Naša supstanca napada metaboličke procese ćelija raka, blokira proizvodnju glukoze – šećera u kanceroznim ćelijama koje onda gube energiju i budu u zavisnosti od raka ili paralizovane ili izumru. Trenutno završavamo fazu 1 u Evropi gde ispitujemo optimalnu dozu i kako pacijenti sa različitim tumorima podnose našu supstancu. Rezultat je da imamo dobro tolerisanu supstancu i da ćemo ovoga meseca krenuti sa sledećom fazom ispitivanja na koje karcinome naša supstanca najbolje deluje sa optimalnom dozom, uz pretpostavku da će u kombinaciji s drugim lekovima uspešno delovati i na limfomima i pojedinim "tvrdim" karcinomima, kao što je rak jajnika kod žena – objašnjava dr Vladimir Cmiljanović.
 

Na pitanje kako će pojedine farmaceutske firme gledati na novi lek, Cmiljanović odgovara:
 

– Verujem da će farmaceutske firme pozitivno i sa respektom gledati na naš novi lek i velike firme i kompanije razmišljaju o partnerstvu sa nama. Trenutno nismo za to zainteresovani, želimo da ostanemo što duže nezavisni od velikih firmi i uradimo za razvoj našeg leka kako mi mislimo da je najbolje sa ciljem da lek što brže izađe na tržište i kako bismo što pre pomogli pacijentima, a to očekujemo da se desi do 2018. godine.

Vladimir kaže da u timu u firmi Pikur ima 20 izuzetno iskusnih i svetski priznatih eksperata koji rade na razvoju njihovog leka, kao što je dr Dorijano Fabro, koji je radio u Novartisu kao vođa na razvoju mnogih poznatih lekova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here