Srbin na čelu “Eriksona”

0

Ponosan na uspešnu karijeru: Robert Puškarić

Robert Puškarić je dete srpskih doseljenika u Švedskoj. Roditelji, koji su se doselili u švedski grad Helsinborg, sa decom su uvek razgovarali samo na našem jeziku.

Puškarić je brzo napredovao u švedskom gigantu za telekomunikacije i dva puta je biran za direktora u samom vrhu ove firme.

 

Sada se iz Lunda, gde se nalazi jedan od važnih centara "Eriksona", preselio u Rusiju.

 

Kao dete useljenika, Robert ne krije da je ponosan na to što je postigao.

– Još je teško za mnoge koji imaju useljeničko poreklo da dođu na neke od

Povratak stare slave

Malo je poznato da je "Erikson" u Rusiju trebalo da preseli sedište firme još pre Oktobarske revolucije, ali je taj prevrat zaustavio sve planove. Fabrike u Sankt Petersburgu su zaplenjene, a nova vlast je predstavnike ove firme izbacila iz zemlje. "Erikson" se vraća u Rusiju tek 1994. godine, a pre par meseci tamo je upućen Srbin iz Švedske koji veruje da će kompanija povratiti staru slavu u ovom delu sveta.

čelnih pozicija u privredi. Ali, istovremeno, današnja deca useljenika moraju da budu spremna da ulažu puno u svoje školovanje. Ne pomaže mnogo da se samo žalimo na moguću diskriminaciju na poslovnom planu, kaže Robert za švedske medije.

Jedan od prvih zadataka, po dolasku u Moskvu, bio je da dobro nauči ruski jezik:
– Naučiti jezik zemlje u kojoj živiš je dobar gest. Pored toga, ja sam znao da čitam ćirilicu svojevremeno, tako da mi sada treba samo da to obnovim- objašnjava Puškarić.

On je ubeđen da u skoroj budućnosti postoje velike mogućnosti za razvoj u Istočnoj Evropi i centralnoj Aziji. Za razliku od Zapadne Evrope, na Istoku još nije dovoljno raširen kablovski pristup Internetu i to je dobra prilika za uspeh njegove firme.

– "Erikson" postoji u Rusiji još od kraja 19. veka i mi smo dobro poznati u ovoj zemlji. Moja ambicija je da svoju delatnost proširimo na više polja, a posebno na mobilni i kablovski Internet- priča Robert i dodaje da ga čeka mnogo posla u Moskvi.

 

Seoba

Ostatak porodice se složio sa seobom i sada su na redu supruga Veronika i njihove dve ćerke od 6 i 9 godina da se bez trzavica presele u novu zemlju.
Robert Puškarić je u proteklih 13 godina radio na Balkanu, u Meksiku, Danskoj i u poslednje vreme u švedskom Lundu.

Trenutno mu je glavna briga da tamo preseli porodicu.
– Upravo radim na tome da sredim praktične stvari za porodicu, kao što je škola u Moskvi i automobili. Kao i u Švedskoj, u Rusiji je takođe teško da na brzinu upišete decu u neku dobru školu. Ali, ja sam pozitivno iznenađen Moskvom. To je svetska metropola koji vrvi od života, kaže Robert.

Istovremeno sa ponudom da ode u Moskvu, Robertu je u Švedskoj nuđeno i mesto generalnog direktora sestrinske "Eriksonove" firme EMP.
– Generalni direktor Karl – Henrik Svanberg pitao me je da li želim da prihvatim jedan važan posao. Takav izazov jednostavno se ne odbija, tumači Puškarić kako je u oktobru prihvatio mesto direktora u Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here