Srbin iz Teksasa traži vilu u Igalu

0

Iz porodičnog albuma: Aleksandar sa suprugom

Kada je nova komunistička vlast prvih dana posle Drugog svetskog rata nasilno zauzela i konfiskovala lepu vilu u Igalu, njen vlasnik, poznati predratni beogradski apotekar Aleksandar Jovanović tek se bio domogao američkog kontinenta nakon četiri godine tamnovanja u nemačkim kazamatima smrti. Sada, gotovo šezdeset i pet godina kasnije, njegov sin bezuspešno pokušava da urazumi aktuelnu crnogorsku vlast i dokaže svoje pravo na očevinu jer i naslednici komunista očigledno vole vile.

Tri decenije bila Blažova

Vila Jovanovića u Igalu, u Herceg-Novom i Crnoj Gori uopšte, poznata je pod tim imenom, ali ne zbog vlasnika Aleksandra Jovanovića i njegovog sina, već zbog Blaža Jovanovića, najpoznatijeg posleratnog crnogorskog funkcionera koji je, kažu, u njoj odsedao i stanovao gotovo 30 godina, odnosno znatno više od onoga koji je vilu sagradio.

Kako Aleksandar Jovanović već odavno nije među živima, brigu o njegovoj imovini je preuzeo sin Jovan – Džon, koji je pre više od četiri godine pokrenuo sudski spor protiv države Crne Gore, zahtevajući da mu se vrati nezakonito i bespravno oduzeta očevina, dvospratna vila u Igalu sa pomoćnim objektima i placom od oko 2.100 kvadrata. Sve je, međutim, obelodanjeno početkom prošle godine kada je Vlada Crne Gore, ne hajući za tužbe i zahteve vlasnika vile, objavila njenu prodaju i odredila cenu od 2,25 miliona evra.

Međutim, sve je stornirano kad je priča dospela na novinske stupce i kad se u sve umešala i američka ambasada u Podgorici, iako su, kako saznajemo, dva "vruća" kupca već odrešili kesu da kupe ovo staro, luksuzno zdanje na jednoj od najatraktivnijih lokacija na crnogorskoj obali. Stvar je prepuštena Regionalnoj komisiji za povraćaj imovine čije je sedište tada bilo u Herceg-Novom, a kasnije preseljeno u Bar.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 31.10.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here