Srbima u Frankfurtu traže vize?!

0

Ana i Aleksandar Vujić
 

Prvi avion koji je u subotu 19. decembra krenuo u podne iz Beograda i nepuna dva sata kasnije sleteo na frankfurtski aerodrom, nije bio pun, ali su u njemu bili i prvi putnici iz Srbije kojima od ovog datuma ne trebaju vize za putovanje u EU. Međutim, na pasoškoj kontroli u Frankfurtu je došlo do problema, jer su policajci za ulaz u Nemačku tražili vize.
 

Ranka Prica iz Ofenbaha, koji je doputovao ovim avionom, ispričao je "Vestima" šta se dogodilo.
 

Zahvalna starica

"Molim vas da se u prvom redu u moje ime zahvalite službeniku "Jata" na aerodrumu u Beogradu koji je zaustavio avion kako bih stigla jer koristim invalidska kolica", rekla je Kosovaka Maljković (70) iz Beograda koju je čekao zet Srđan. – "Mojoj sreći nema kraja da baš na slavu ćerke Vesne i zeta Srđana stižem posle 18 godina! Bože mili, zašto su onaj naš lepi svet kaznili tako dugo, kao da nisu isti kao i oni", dodala je ova starica.

"Ispred mene u redu za pasošku kontrolu bio je čovek koji nije imao vizu i policajac mu je rekao da ne može da uđe u Nemačku. Čovek je bio zatečen i pokazivao je dokumenta, kod koga ide i koliko ostaje. Pokušao sam da pomognem, pošto govorim nemački, i rekao policajcu da putnici iz Srbije od 19. decembra ne trebaju vize", priča Prica.
 

"Mi ne znamo ništa, nemamo tu informaciju – odbrusio je nemački službenik, a onda podrugljivo upitao da to Prica nije pročitao u "Bildu" kojim slučajem.
 

Ranko mu je objasnio da je u petak na subotu u Brisel sleteo prvi avion iz Beograda, gde je bez viza sletela grupa od 50 učesnika projekta "Evropa za sve" i da je to gledao na televiziji.
 

"Policajac se nije se obazirao, već je samo dao znak da će puštati samo putnike sa regulisanim boravkom, a ostalima, koji nemaju vize, rekao je da stanu sa strane i sačekaju", priča sagovornik "Vesti".
 

Šta se dalje događalo sa ovim ljudima, nismo uspeli da saznamo. U poslovnici "Jata" na aerodromu nam je rečeno da je diskreciono pravo nemačke policije da zadrži putnike.
 

Reporter "Vesti" je dočekao u subotu "Lufthanzin" avion iz Beograda. Tek nekoliko naših ljudi je doputovalo ovim letom, a među njima uglavnom su svi imali boravišnu nemačku vizu. U toj grupi bio je i dirigent i kompozitor Aleksandar Vujić za suprugom Anom, koje je nemački službenik zadržao zbog novog pasoša.
 

"Poneo sam stari pasoš u kojem imam dozvolu boravka u Nemačkoj, ali sam izvadio i novi pasoš. Pokazao sam službeniku novi pasoš, jer računam, sada nam više ne trebaju vize. On je odmah počeo da komentariše, tražio je još neku potvrdu. Onda sam mu pokazao i plavi nevažeći pasoš, u kojem imam dozvolu boravka. On me je upitao: "A kako ćete onda ući u Nemačku?" Rekao sam mu: "Pa vrlo jednostavno, više nam ne trebaju vize." U tom času moja supruga, koja je bila na drugom šalteru, prišla je i rekla da sam joj muž. Tada je službenik s visine rekao: "Pa zašto niste išli na isti šalter?" Ja sam mu odgovorio: "A šta bi bilo da nisam oženjen?", prepričava za "Vesti" Vujić.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 21. 12.)

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here