Youtube/Kosovo Online
KBC Kosovska Mitrovica

Prvi kontingent boca sa kiseonikom neophodnih Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica dopremljen je toj zdravstvenoj ustanovi, ali je situacija sa lekovima i medicinskom opremom i dalje veoma teška. Ovo je za “Vesti” rekao dr Zlatan Elek, direktor KBC i naveo da ne zna koliko će te zalihe trajati.

Ozbiljni problemi

– Kiseonik nam je neophodan za rad u operacionoj sali, za rađanje beba… Ali za normalno funkcionisanje potrebno nam je kontinuirano snabdevanje lekovima i medicinskom opremom, a tu i dalje zbog političkih odluka vlasti u Prištini imamo ozbiljnih problema – ističe on.

Dopremanjem kiseonika je, prema njegovim rečima, problem sa normalnim funkcionisanjem zdravstvenog sistema, delimično rešen.

– I pored registrovane firme za nabavku opreme i materijala u Prištini, od dolaska Kurtija na vlast, naše zdravstvo je gotovo svakodnevno suočeno sa ozbiljnim problemima koji mogu da proizvedu humanitarnu katastrofu neslućenih razmera. Dozvole za kiseonik važe samo tri meseca što je apsurd, jer nam je kiseonik neophodan za spasavanje života koji nemaju ni veru ni naciju, jer se u našem KBC leče i Srbi i Albanci i druge nacionalne zajednice – ističe ovaj lekar.

Opravdan strah

Dr Elek objašnjava da su u KBC svesni situacije u kojoj se nalaze.

– Iz humanitarne pomoći smo uspeli da napravimo zalihu najpotrebnijih lekova, ali teško je prognozirati za koje vreme je dovoljna. Žalosno je što je Srbima na KiM sprečavanjem dopremanja lekova i medicinske opreme iz Srbije ugroženo jedno od osnovnih prava, pravo na život i lečenje. To međunarodna zajednica treba da čuje i da reaguje – ističe on.

Sekretar Crvenog krsta KiM Vojin Drobnjaković kaže za “Vesti” da se krajnje konfuzna situacija na KiM neumitno oslikava i na najugroženije socijalne kategorije Srba koji su u opravdanom strahu, posebno da će ostati uskraćeni za one egzistencijalne namirnice i potrepštine.

– Za sada nisu ugroženi, a ni funkcionisanje Crvenog Krsta – ističe on.

Utamničen otac četvoro dece

Pripadnici tzv. kosovske policije uhapsili su u petak, u severnom delu Kosovske Mitrovice, Srbina Nenada O, oca četvoro dece koji radi u lokalnom komunalnom preduzeću. Hapšenje se, kako javljaju mediji, desilo blizu autobuske stanice gde su ga oklopnim vozilima opkolili i priveli. Osumnjičen je za navodni napad na pripadnike Kfora u Zvečanu. Nenad je, kažu u Kancelariji za KiM osmi Srbin uhapšen od izbijanja krize na severu. Time, kažu, “Kurti i njegovi eskadroni nasilja žele da slome otpor mirnog srpskog naroda i proglase ih kriminalcima, jer pružaju nenasilan otpor teroru Prištine”.

– Kurti neće dijalog, ni mir, već da pohapsi sve Srbe, izazove sukobe i zapali ne samo prostor KiM već i čitav region – ističe Kancelarija za KiM.

Hapse nevine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle razgovora u Briselu u četvrtak uveče da je za Srbiju najveći problem što drugu ili treću godinu za redom Kurtijev režim pokušava da protera Srbe, skloni ih sa ognjišta.

Dodao i da je predstavio izveštaj o povredama uhapšenih, koji kako je rekao, ni za šta nisu krivi, što su čak rekli NATO i Euleks za neke.

– Tražimo normalan odnos, ništa više. Svakodnevno imate lov na Srbe, pa posle pet dana kad ih puste kažu pogrešili smo. Niko ne zna, ni Euleks zašto su uhapšeni. Na stranu zašto su tučeni – kaže on.