Tanjug

Posle pretnji terorističkim napadima koje su dobile srpske ambasade i konzulati u Nemačkoj i Austriji, kako je rekao ministar spoljnih poslova Marko Đurić, dobila ih je i ambasada Srbije u Bernu.

Preteće poruke stigle su prethodno na adrese Aerodroma Beograd, naših ambasada i konzulata u Austriji i Nemačkoj i Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, a MUP je dobio zvaničnu informaciju da je reč o licu Denisu Krasnićiju iz Švajcarske, poreklom sa Kosova i Metohije.

Poruke mržnje i 2021.

Denis Krasnići je Ambasadi Srbije u Švajcarskoj pretio i u oktobru 2021. Na jedan od zvaničnih mejlova uputio je poruku sa pretnjama DKP-u, i srpskom rukovodstvu. U mejlu, uz uvredljive poruke srpskom narodu, na nemačkom jeziku, uz brojne gramatičke greške,naslovljenom sa “Prokleta đubrad, srpski narod”, napisao je: “Ako i dalje budete pokušavali da napadate policiju na Jarinju kod Severne Mitrovice i sve dalje negativno, onda ćete videti šta će da se desi i sa kim sada imate posla. Ja ću gledati da u narednih 48 sati pošaljem bombu-pismo koju ću sam napraviti i da vas u Bernu i vaše pretpostavljene u Beogradu, svakog posebno ubijem bombom, vi ratnički raspoloženi.”

Marko Đurić kaže da su srpske institucije, MUP, BIA u kontaktu sa kolegama u zemljama gde su ambasadama stigle pretnje.

– Naši diplomati, DKP-i i naši građani su bezbedni i nastavićemo da radimo sa partnerima u međunarodnoj zajednici na suzbijanju ove vrste ekstremizma – rekao je za RTS i istakao da Srbiju, pretnje neće zaplašiti.

Naveo je i da se “nećemo se povući pred terorom, ujedinićemo se”.

– Srbija deluje u ime građana bez obzira na nacionalnost. Jednako ćemo se boriti za prava i građana drugih nacionalnosti, pa i za prava Albanaca, Bošnjaka. Nećemo se povlačiti pred ekstremistima, nasiljem i terorom – rekao je on.

Mere zaštite

Ambasador Srbije u Austriji, Marko Blagojević je rekao je da su nadležne službe u Austriji reagovale odmah po prijavi i da su preduzete sve mere kako bi osoblje ambasade bilo bezbedno. Zahvalio je austrijskim i srpskim bezbednosnim službama na brzoj reakciji.

Dodao je da su se u slučaj uključile i Nemačka i Švajcarska, jer je pretnja upućena i Konzulatu u Minhenu. Ambasada i Konzulat Srbije u Beču su, kaže, preduzeli sve mere i bezbednosni protokoli su sada na snazi.

Preteće poruke srpskim ambasadama je, kako je rekao ministar policije Ivica Dačić, slao je Denis Krasnići (26) iz Švajcarske, čiji su roditelji sa KiM i dodao da se, prema informacijama koje je MUP dobio od Nemačke i Švajcarske, Krasnići trenutno nalazi na Kosovu, kao i da je izdat nalog da se, po povratku u Švajcarsku, odmah javi policiji.

Inače, ovo nije prva preteća poruka DKP-ima Srbije u Austriji. Nepoznata lica su, u martu 2019. ispisala grafite UČK na zgradi Konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Beču. Grafitom je preškrabana tabla na ulazu na kojoj je istaknuta srpska zastava i natpis Ambasada Srbije, konzularno odeljenje, a grafitom UČK išaran je i zastakljeni deo ulaza.

Udar i na RS

Denis Krasnići je poslao preteće poruke i na više službenih adresa u Vladi Republike Srpske. Zapretio je ubistvima i bacanjem bombi, a Srbe nazvao teroristima.

– Treba vas iskuljčiti, najradije vas obezglaviti, svašta vam raditi i pobiti vas bombom i potrudiću se da vam se to i desi u roku od 24 sata – pisalo je u poslatoj poruci.

Jaka zaštita

Marko Blagojević kaže da su austrijska policija i njihov antiteroristički tim su profesionalni i kvalitetni.

– Preduzimaju sve da bismo bili zaštićeni i da bi se sprečio napad. Zahvalni smo njima, ali i našim profesionalcima koji se bave poslovima zaštite u DKP-ima, kao i srpskoj policiji i obaveštajnoj službi i policiji Nemačke i Švajcarske – istakao je Blagojević.

Rad konzulata redovan

Posle pretnji ambasadama i konzulatima Srbije u Nemačkoj, i Generalni konzulat u Minhenu je preduzeo određene mere. Generalni konzul Božidar Vučurović kaže za “Vesti” da se radi redovno i sve kao i do sada. – O pretnji koju smo dobili obavestili smo nemačku policiju i MSP koji su preduzeli određene korake i mere. Nemačka policija je pojačala kontrolu obezbeđenja zgrade Konzulata i češći su njeni obilasci.

Radimo sa građanima bez kašnjenja i poremećaja, a redovno se obavljaju dve najvažnije stvari, venčanja i prijave rođenja dece – kaže on.

Kako “Vesti” nezvanično saznaju, uprkos pretnjama drugim DKP-ima Generalni konzulat u Frankfurtu radi normalno i naši državljani mogu bez problema i straha da obave sve posle koje imaju u konzulatu.

Male kancelarije

Marko Đurić je istakao da neko mora da odgovara za pretnje terorističkim napadima i da kada to kaže ne misli samo na osobe odabrane da prete ili pripremaju napade, već i na one čija politika dovodi do toga da se ta vrsta ekstremizma uvodi u mejnstrim političkog delovanja. Srbiju, kaže, pretnje neće sprečiti u delovanju i da će svaka ambasada i konzulat biti mala kancelarija za KiM koja će da govori o kršenju kolektivnih ljudskih prava Srba na KIM i njihovom progonu.

Napadi i na “Vesti”

Meta albanske zajednice u Švajcarskoj konfederaciji nisu samo DKP-i i rukovodstvo Srbije, već i “Vesti”, jedini dnevni list srpske dijaspore. U aprilu 2023, pokrenuta je kampanja albanske zajednice u Švajcarskoj sa nedvosmislenim zahtevom da se u toj zemlji zabrani prodaja našeg lista. Ti pritisci se, prema istovetnom receptu prljave kampanje, sprovode i u drugim državama i u njih su uključene čak i poneke diplomate, vladine institucije i tzv. nevladin sektor kako u Evropi tako i u Australiji.

Napadi na naš list traju u kontinuitetu godinama, a idu zajedno sa pojačanim pritiscima na Srbiju i Republiku Srpsku. Kako ovi politički pritisci ne daju brze i očekivane rezultate, primenjuje se i ekonomsko iscrpljivanje čiji je glavni cilj gašenje “Vesti”, da bi naša dijaspora, ostala bez jedinog dnevnog lista koji se štampa na maternjem jeziku i ćirilici.