Tanjug
Predstavljena Srbija: Delagacija Beograda u Njujorku

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, stalna misija Srbije pri UN, organizovala je prijem “Srbija izvan budućnosti” (Serbia bedžond future), kojim je svetskim zvaničnicima predstavila predstojeću izložbu EXPO 2027, ali i sve što Srbija nudi kada su u pitanju znanje, nauka, inovacije i tehnološki razvoj. Na prijemu je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Srbija zemlja koja ekonomski najbrže raste, uz razvoj informacionih tehnologija, a želi da prednjači i u razvoju veštačke inteligencije i u biotehnologijama.

– Mi smo mala zemlja koja pokušava da uskoči u taj voz, pravi voz koji je na pravoj pruzi. Ponosni smo na naša dostignuća u oblasti biotehnologije i da BIO4 kampus bude jedinstven u svetu – rekao je Vučić.

Nove tehnologije

Istaknuto je da je Srbija lider u tehnološkim inovacijama, kao i da je postala čvorište napretka u digitalizaciji. Obraćajući se zvanicama, Vučić je primetio da svi govore o ratovima i onome što će se desiti u budućnosti, ali niko ne govori o lepim stvarima.

– Važno je da govorimo o nečem dobrom, lepom, što pripada budućnosti, o razvoju jedne zemlje sa Zapadnog Balkana – naveo je predsednik Srbije. Poručio je da su mladi važna komponenta svakog društva, zbog čega se mora učiniti svaki napor da oni imaju prosperitetnu budućnost, jer se time obezbeđuje budućnost celog čovečanstva.

– Da dostignemo ciljeve održivog razvoja biće teško bez mladih. Zato je neophodno da ih ohrabrimo za globalne odluke, da ostvare puni potencijal, kao pojedinci i kao društvo. Bezbedno okruženje, obrazovanje, uključivanje mladih u nacionalne politike je zadatak najvišeg prioriteta – poručio je Vučić.

Kreativna rešenja

Vučić je pozvao sve da dođu 2027. godine u Beograd, na izložbu EXPO.

– Kreativna rešenja, inovacije, tehnologija, srž su manifestacije koja je igralište i scena za mlade i sve koji se tako osećaju. Očekujemo vas na velikom igralištu – rekao je predsednik Srbije. Ministarka nauke, tehnološkog napretka i inovacija Jelena Begović je podsetila da će Srbija imati priliku da predsedava Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju (GPAI) – motorom budućnosti i razvoja sveta, ali i izvoru rešenja za globalne izazove.

– Stičemo mnogo novih partnera širom sveta jer želimo da uključimo ceo svet u ovaj projekat. Cilj nam je da postanemo centar novih tehnologija, a 2025. godine postajemo predsedavajući Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju – rekla je ministarka. Ona je podsetila i da Srbija organizuje godišnji Samit Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju početkom decembra.

– Srbiju vidimo kao zemlju znanja, inovacija, nauke, koja će unaprediti društvo i povezati nas sa celim svetom, ujedinjenim za dobrobit čovečanstva – rekla je ministarka Begović.

Povezivanje sa partnerima

Privredna komora Srbije (PKS) će do kraja 2026. godine postati deo jedne od najvećih trgovinskih asocijacija Svetskog trgovinskog centra (NjTCA), koja okuplja 88 država sveta, izjavio je predsednik PKS Marko Čadež. On je istakao da će predstavništvo biti u Beogradu.

– To će biti mesto gde će kompanijama koje budu dolazile u našu zemlju biti ponuđena mogućnost umrežavanja, da budu u centru Beograda i da se povezuju sa partnerima – objasnio je Čadež, koji kao član delegacije Srbije boravi u Njujorku.

Bilateralni sastanci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, na marginama zasedanja 79. Generalne skupštine UN. S njim je razgovarao o situaciji u AP Kosovu i Metohiji i u Izraelu, kao i o aktuelnim geopolitičkim dešavanjima. Vučić se sastao i sa premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, koga je upoznao sa terorom koji doživljava naš narod na KiM. Prethodno, Vučić je razgovarao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom. Srpski predsednik je uručio Orden srpske zastave prvog stepena stalnoj predstavnici Mađarske pri Ujedinjenim nacijama (UN) Žužani Horvat zbog zasluga u razvijanju odnosa i učvršćivanju miroljubive saradnje srpskog i mađarskog naroda.

Važne zvanice

Na prijemu su prisustvovale brojne strane diplomate, ali i predstavnici američke administracije, među kojima i zamenik pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan Aleksandar Kasanof, bivši specijalni izaslanik bivšeg predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel, ali i predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here