EPA/Kusthrim Ternava

Agencija Ujedinjenih nacija zadužena za razvoj država i teritorija (UNDP) u Južnoj Mitrovici rekonstruiše kuću Džafera Deve (1904-1978), ozloglašenog naciste koga su zbog surovosti zvali i kosmetski Hitler. Deva je bio jedan od osnivača velike Albanije i surove SS divizije Skenderbeg, koja je likvidirala Srbe, Jevreje i Rome u Drugom svetskom ratu.

Skandalozna obnova se odvija u okviru projekta Evropske unije koji doprinosi stabilnosti i miru (IcSP). Posle obnove, Devina kuća u južnom delu Mitrovice će, kako je najavljeno, postati regionalni centar za kulturne aktivnosti, što mnogi tumače kao pokušaj njegove rehabilitacije.

– Ukoliko se nešto čini iz neznanja, to nije opravdanje. Donekle bih razumeo da kuću Džafera Deve rekonstruišu Albanci, ali sramota je što je obnavljaju Ujedinjene nacije. Deva je bio ubica i zločinac – kaže istoričar prof. dr Ljubodrag Dimić.

– U svakom slučaju moramo se zapitati kakve vrednosti neguju i podstiču UN i koliko je to suprotstavljeno postulatima koji čine temelj organizacije. Ujedinjene nacije su nastale na kraju Drugog svetskog rata sa ciljem da se nikada ne ponove zločini i ideologija koja je poražena u tom ratu.

Za vreme nemačke okupacije Deva je bio kvislinški gradonačelnik Mitrovice i ministar unutrašnjih poslova Albanije. U obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije naslovljenoj Nazi War Crime Disclosure Act navodi se da je Deva u Beogradu, u leto 1943, dobio instrukcije Nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani. Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine.

– Za nas je rekonstrukcija kuće Džafera Deve sporna, ali za UNDP očigledno nije. Oni su deo okupacionog aparata na KiM. Kad Ujedinjene nacije rekonstruišu kuću Džafera Deve i planiraju da se taj prostor koristi za promociju kulture, kao da afirmišu ideologiju kojoj je on pripadao – kaže istoričar Aleksandar Raković.

– UNDP obnavlja kuću, a Albanci će joj dati velikoalbanski karakter koji je Deva kao ličnost nosio. Ono što je Aćif Hadžiahmetović Bljuta bio u Novom Pazaru, Deva je bio u Kosovskoj Mitrovici. Otkad je podignut luksuzan mauzolej Ademu Jašariju, ništa me ne iznenađuje. Albanski teroristi su postali uvaženi deo tog društva – završava Raković.

General Hans Gustav Felber opisao je Devu kao osnovnu pokretačku snagu na Kosovu.

– Deva se povezao sa nemačkom obaveštajnom službom još pre početka rata, a tokom okupacije uspeo je da se nametne kao najmoćnija figura na prostoru kosovskomitrovačkog okruga – kaže istoričar dr Igor Vukadinović iz Balkanološkog instituta SANU.

Posle kapitulacije Italije, preuzeo je vodeću ulogu u Drugoj prizrenskoj ligi koja je upravljala celom “velikom Albanijom”. Iskoristio je okupaciju za podsticanje pogroma nad Srbima, a umešan je i u Holokaust. Naime, 1942. organizovao je akciju oduzimanja jevrejske imovine u Mitrovici i deportaciju Jevreja u logor Staro sajmište. Uspeo je da se povuče sa nemačkim trupama sa Balkana, dok je svoje saradnike ostavio na KiM i dao im uputstva kako da nastave borbu iza linija neprijateljskog fronta. Boravio je u Turskoj i u Italiji do 1956, kada se prebacio u SAD. Deva je spokojno okončao život. Nije odgovarao za zločine koje je počinio”.

4 COMMENTS

  1. Kava glupost UN neče me čuditi ako im daju i stolicu u savetu bezbednosti UN za Kosovo i oni više nisu ono staro Albanija je u savetu sad može postavljati Veto protiv nas.

  2. Ko su ti ljudi sto rade za UN ili EU pa nemaju pojma o istoriji na balkanu, ne o starijoj ne o istoriji danasnjice? Glupani koju samo uzimaju neke informacije od idiota pa krenu sa evrima i dolarima da ispune zelje koruptnih srbofobicara i mrzitelja srpske duse. Hoce ce im neko iz osnovne skole poslati imejl iz istorijskog casa ili dati link iz vikipedije? Smotana birokratska, dobroplacena poluinteligencija, koju mogu varati svi kriminalci udruzenog fasizma…ko vas je stavio na poziciju?

  3. Kakav je spečen pravi krvnik isti ko Gebels to je ta ista fela, čudi me da nije ubijen posle rata!?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here