Tanjug/AP

Izgradnja najveće evropske baze NATO u Rumuniji reflektovaće se i na Srbiju, i to kroz više bezbednosnih aspekata od pojačavanja pritiska zapadnih država i Srbija postane deo samog NATO, dok s druge strane ovo povećava neposrednu opasnost po naše stanovništvo u susret mogućem vojnom sudaru Alijanse sa Rusijom.

Ovo je mišljenje profesora dr Mitra Kovača, general-majora, osnivača Evroazijskog bezbednosnog foruma, na vest da se vazduhoplovna baza Mihai Kogalničanu u Rumuniji sprema se da postane najveća vazduhoplovna baza NATO u Evropi, veća i od Ramštajna u Nemačkoj.

Kovač kaže da je uz postojeći Bondstil na Kosovu i Metohiji i albanske dve NATO baze – pomorsku u Draču, i vazduhoplovnu u Kučovu, gde se nalazi i misija zaštite i odvraćanja, logistički važan centar za NATO operacije, uz novu rumunsku, čine jedan komplet.

– Narastanjem krize u Ukrajine i angažovanjem kapaciteta NATO snaga koje su se deklarativno izjasnile da su u narednom periodu spremne da pojačaju svoje angažovanje, svakako nije izraz bezbednosti, i nije ni malo srećno vreme za Balkan i uopšte Evropu. Posebno ako se uzme u obzir jačanje NATO snaga i u centralnoj Evropi i na severu sa proširenjem NATO na Finsku i Švedsku – kaže Kovač.

Gledano striktno na naš region, dodaje on, otvaranje ove baze pored pomenutih i raspored dela štita „patriota“ u njoj, s obzirom da se ovaj sistem za defanzivne namere vrlo lako i brzo može osposobiti za ofanzivne, svojim postupcima postaju meta ruske vojske u nekom daljem sukobu.

Prema njegovim rečima, NATO će nastaviti da koristi ostale baze koje ima po Evropi i Balkanu kao i do sada, s tim što će se obaviti preraspodelu snaga.

– Ovo ne znači da će NATO baze koje postoje u dugim državama EU, poput Nemačke nestati, ali deo tih snaga će se preliti u rumunsku bazu i iz drugih delova NATO sa zapadnog dela Evrope ka Istoku. To je u sklopu ojačavanja ovih baza u zemljama koje se nalaze u prvoj liniji, kako bi se procenila njihova gotovost i brzina upotrebe na tom delu ratišta, pogotovu ako dođe do pucanja fronta na njihovu štetu u Ukrajini –  ocenjuje Kovač.

Kako kaže, SAD se vrlo mudro izvlače iz ovog konflikta gurajući evropske članice NATO u prve borbene linije u borbi protiv Rusije, a izgradnja ove baze samo ide u prilog toj tezi.

– Amerika već suptilno nagoveštava da ona ima za sebe „preče“ poslove na Bliskom i dalekom Istoku, a da evropske države članice NATO uz veća finansijska izdvajanja budu spremne da izgrade vojne kapacitete da se samostalno suprotstave Rusiji i zemljama koje su sa njom u savezu – kaže Kovač.

Ne treba zaboraviti i da su Crna Gora i Severna Makedonija postale članice NATO, a da NATO osim na Kosovu i Metohiji ima svoje bazu i ljude i u Bosni i Hercegovini.

2 COMMENTS

  1. Boze dosadiste i bogu iljudima sa ovim strucnim komentarima necega sto se golim okom vidi, pa svakom sa gramom mozga je jasan plan USrA, a to je da zapali sto vise sukoba sa Rusijom kako bi oslabila i izgubila sto vise vojnika, Ukrajina je prva zrtvovana, pakuju se balticki patuljci a sada ocito i Rumuni kao naredni izvrsioci!? A USrA ce da saceka povoljan trenutak da zada zavrsni udarac, samo sto je plan preglup jer se zaigravaju sa nuklearnom silom, koja ako bude doterana do zida, nema druge nego da aktivira svoj potencijal, a onda ce pucati i po USrA, sto bi trebalo vec sada uraditi ako mogu da shvate da nisu nedodirivi!? Evropske sluge USrA, nemci, poljaci, ukri su prvi pesadijski esalon ka rusima i nikog nije briga kolko ce miliona ljudi da strada u najnovijem ludilu fasistickom u svetu??!

  2. NIŠTA RUSOFILI BLEBETANJEM NEĆETE PROMENITI!!!SRBIJA JE U EVROPI U EU MEĐU SVOJIMA!!!
    ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA, SRBIJA I UKRAJINA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here