Srbija podnosi kandidaturu za EU

0

 

Boris Tadić i Mirko Cvetković

Predsednik Srbije Boris Tadić kazao je da je odluka o podnošenju kandidature za EU veliki dan za Srbiju.

 

’’Doneli smo odluku i čekamo datum kada ćemo biti pozvani", rekao je Tadić, dodavši da Švedska može da odredi datum i bez hapšenja preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića

 

Premijer Mirko Cvetković naveo je da će odluku o tome kada će Srbija moći formalno da podnese kandidaturu, doneti Švedska, koja predsedava EU do Nove godine.

 

Prema proceduri, nakon što Srbija podnese kandidaturu, predsedavajuća zemlja EU, stavlja kandidaturu na dnevni red sednice Saveta ministara EU. Potom Evropska komisija proverava sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i procenjuje brzinu kojom će država odgovoriti na upitnik od oko 4.000 pitanja.

 

Kada Srbija odgovori, Evropska komisija proverava odgovore i šalje ih Savetu ministara. To telo onda donosi odluku o dobijanju statusa kandidata i počinju pregovori o članstvu. Poslednji korak je ulazak Srbije u EU.

 

Da bi se ostvarili svi ovi koraci, potrebno je da prvo sve zemlje članice EU ratifikuju u svojim parlamentima SSP Srbije sa EU. Usvajanje SSP uslovljava Holandija, jer traži punu saradnju sa Haškim tribunalom i hapšenje Mladića i Hadžića.

 

Tadić i Cvetković (FoNet)

 

 

Mirko Cvetković (FoNet)

 

 

Boris Tadić

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here