Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ocenio da je Srbija bila izložena najdirektnijim pretnjama koje su se čule tokom obeležavanja 29 godina od zločina nad Bošnjacima u Srebrenici. Naša zemlja, kako je istakao, neće nasedati na provokacije iz BiH i neće ratovati sa Bošnjacima.

– Umesto da taj događaj bude prilika za reči pomirenja, za reči poštovanja prema žrtvama, Srbija, njeni građani i srpski narod u celini i Republika Srpska bili su izloženi ne samo pogrdama, ne samo neistinama, već i najdirektnijim pretnjama – naveo je u obraćanju naciji.

Sinhronizovani mediji

Predsednik je rekao i da se deset puta čulo pominjanje velikosrpskih protagonista, projekata i velikosrpska deklaracija što je targetiranje i pokazivanje šta mora biti odgovor na nepostojeću velikosrpsku politiku.

Slomljena Srbija, kaže, koja radi po njihovom diktatu je dobra.

– Mogli ste da čujete bezbroj puta da se Srbija sprema za nove sukobe, da se naoružava, da će Putin dati nalog potrčku Vučiću da pokrene napad i moralo je sve vreme da se vrši nešto što bih ja nazvao moralnim sakaćenjem Srbije, odnosno vermahtizacijom Srbije – kazao je on.

Naveo i da ono što proizlazi iz svega toga je, šta god da uradi dobro, njega će razvalačiti po medijima, a to se vidi po sinhronizovanim naslovima po regionu.

– Nije vest kada se nešto dobro uradi, jer priželjkuju sukobe i intervenciju NATO. I to je zajedničko i za Prištinu, i za Sarajevo, a ono rečeno na tom obeležavanju je otvoreno pozivanje na rat – ukazao je predsednik.

Naveo da se ugovoru je bar deset puta pomenula velikosrpska politika.

– To treba kako bi se sve završilo konačnim slomom Srbije, jer samo takva je njima dobra, ona koja radi po njihovom diktatu – rekao je Vučić.

Opasan plan

To se postiže, pre svega, istorijskim revizionizmom, da se zaboravi i Jasenovac i Jadovno, a zatim se po medijima, a to dolazi pre svega sa Zapada, ističe da smo ruski proksi, da želimo rat i na kraju nam pripisuju nedostatak demokratije – objasnio je Vučić.

Taj plan je, kako je ukazao, veoma opasan, a da bi se ostvario potrebno je ekonomsko slabljenje države koje se podstiče usporavanjem evropskih integracija Srbije, i to dolazi i od onih koji su deo EU i onih koji nisu.

– Drže nas nas na taj način u mulju. Na drugom mestu to je pitanje Jadarita, za sve je potrebna političko-medijska kampanja, koja dolazi putem medija i sa zapada i iz regiona, ali i Srbije – istakao je predsednik.

Rekao da su sukob u Ukrajini pre dve i po godine mnogi u okruženju pokušali da iskoriste za konačni udar na Srbiju. Vučić kaže da Srbija neće da naseda na provokacije iz BiH.

– Možete da radite šta hoćete, izmišljate, provocirate koliko hoćete, a mi nećemo da ratujemo protiv Bošnjaka. I to je moja poruka i Bošnjacima u Srbiji i Bošnjacima u Bosni i Hercegovini naglasio je Vučić i izrazio nadu da im neće pasti napamet da ukinu RS i da ubijaju srpski narod.

Sporazum sa Egiptom

Vučić je rekao da će tokom vikenda biti u dvodnevnoj poseti Kairu.

– Naš veliki i važan zadatak je da sa Egiptom, jednom od najznačajnihijh arapskih, afričkih zemalja uspostavimo najbliže moguće odnose – rekao je Vučić i najavio susret sa predsednikom El Sisijem i potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini, čime će 87 odsto srpskih poljoprivrednih proizvoda imati apsolutno zeleno svetlo za ulazak na egipatsko tržište.

Potom 17. jula ide u London na sastanak Evropske političke zajednice.

Na pravoj strani

Vučić je zapitao šta ćemo sa srpskim žrtvama u BiH, i zločinima nad Srbima o kojima postoje svedočenja njihovih boraca.

– Ne mogu velike sile da menjaju istoriju i da samo jedan narod optužuju za sve što se događalo na prostoru bivše Jugoslavije. Zašto im smeta Srbija, pa zato što želi poštovanje Dejtonskog sporazum, ništa više ali ni manje. I zato im i ja smetam, ali ja sam se sa tim pomirio, jer sam bio na strani ne samo stradalnog srpskog naroda već i stradalnog bošnjačkog naroda – rekao je Vučić.

Različiti aršini

Predsednik je povodom izjave Denisa Bećirovića da je “počela implementacija rezolucije o Srebrenici i da je niko ne može zaustaviti”, kazao da ona predstavlja potvrdu onoga što je ranije govorio.

– Govorili su nema šta da se implementira, da je samo izjašnjavanje da li prihvatate civilizacijske vrednosti, a saznali smo da nisu civilizacijske vrednosti kada je usvojena Rezolucija o Jasenovcu – rekao je Vučić.

Upitao je i na čemu se zasniva “velikodržavna politika” Beograda.

– Zamislite, iskazujete bol i pričate o velikodržavnoj politici u Beogradu. Na čemu se zasniva? Na tome što smo svaki put za 12 godina priznavali teritorijalni integritet BiH, ali razume se i Dejtonski sporazum, i integritet RS u okviru BiH. Šta vam je to smetalo? Nikada nijednu drugu izjavu od mene niste čuli. Znam šta vam smeta, mislili ste da ćete do kraja sa lakoćom uništiti Dejton, RS, a onda se pojavio Vučić koji se drznuo da kaže da ne može da bude sve kako ste zamislili – kazao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here