Srbija je u Evropi

0

 

Traže svoju poziciju: Sa proslave 40-te godišnjice srpskih klubova u Austriji

Kako je utvrđeno, pored redovnih sportskih, kulturnih i klupskih aktivnosti koje Zajednica prati i podržava od osnivanja, planira se još intenzivnija saradnja sa institucijama u Austriji i Srbiji. Tako će već 15. i 16. maja, u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu, u Beču biti održan dvodnevni seminar kao deo projekta "Srbija je u Evropi".

 

Seminar predviđa obuku članova srpskih klubova, udruženja i organizacija za pisanje projekata i apliciranje za sredstva iz fondova Evropske unije, kao i evropskih gradskih i regionalnih fondova.

Bilo je reči i o položaju Zajednice Srba u Beču kao važnog faktora u društvenom životu Austrije. U tom cilju je dogovoreno da se organizuje diskusija na temu "Budućnost srpske zajednice u Beču" u kojoj bi, pored ostalih, učestvovali uspešni srpski privrednici, kao i intelektualci koji žive i rade u austrijskoj prestonici.
 

 

Uviđaj bez rezultata

Jedna od tema sastanka Zajednice bilo je i skrnavljenje prostorija kluba "Stevan Mokranjac" koje se dogodilo u noći između petka i subote, 23. aprila, kada je neko na fasadi ispisao "Fuck Serbia". Policija je izvršila uviđaj, ali se na tome stalo. Na sastanku je odlučeno da se o ovome obaveste gradske institucije.

Saradnja sa Privrednom komorom Beča imala je za rezultat da Zajednica, po njihovom nalogu, planira anketu među srpskim privrednicima, na osnovu koje će se pribaviti informacije o tome na koje probleme i prepreke tokom poslovanja nailaze i kakve su njihove potrebe.

Već ovog vikenda Zajednica će nastaviti sa proslavom 40 godina od osnivanja prvih srpskih klubova u Austriji.

– Podelili smo ovaj jubilej u dva dela – 23. aprila u Diplomatskoj akademiji održali smo Svečanu akademiju, a drugi deo proslave zakazan je za 8. maj, kada će biti podeljeno oko 90 zahvalnica istaknutim članovima i pojedincima za doprinos radu Zajednice – najavio je Kapetanović.

Razgovaralo se i o novim prostorijama u kojima je Zajednica smeštena od januara ove godine i dogovoreno da se one renoviraju i preurede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here