Z. Mirković
Harald Vilimski i Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić i Ana Brnabić, predsednica parlamenta Srbije razgovarali su u Beogradu sa Haraldom Vilimskim, šefom delegacije Slobodarske partije Austrije (FPOe) u Evropskom parlamentu, Dominikom Nepom, predsednikom bečkog FPOe i Maksimilijanom Krausom, šefom poslaničkog kluba FPOe u bečkom parlamentu. Vilimski je susret sa Vučićem opisao kao “epohalni događaj”.

– Srbija je jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja se može smatrati pouzdanim partnerom Evropske unije. Članstvo Srbije u EU bi ojačalo Evropu i poslužilo kao korektiv protiv nepoželjnih dešavanja u Uniji. Srbija ima potencijal da pruži važan podsticaj kao pokretačka snaga reformi u EU. To je jedina zemlja u regionu koja treba da bude uključena – istakao je Vilimski.

Centralna tema sastanaka bila je planirana proizvodnja litijuma u dolini Jadra u Srbiji, a Vilimski to vidi kao sjajnu priliku za Evropu da se otrgne zavisnosti od Kine.

– Evropa mora da iskoristi ogroman potencijal nalazišta litijuma u Srbiji. To stvara prosperitet za obe strane. Naravno, ekološki i radni standardi se moraju poštovati, ali Srbija je pokazala da se ponaša odgovorno. Iskopavanje litijuma moglo bi da igra ključnu ulogu za evropsku industriju – naglasio je on.

Vilimski je istakao i političku bliskost Srbije Mađarskoj, posebno u politici prema Ukrajini.

– Srbi zauzimaju sličan stav kao Mađari: mir je potreban što pre. Srbija i Mađarska pokazuju da je moguća razumna spoljna politika – podvukao je on.

Srpska zajednica za primer

Delegacija FPOe sa Anom Brnabić

Prilikom posete Beogradu Dominik Nep i Maksimilijan Kraus iskoristili su priliku da razgovaraju o situaciji srpske zajednice u Beču.

– Srpska zajednica u Beču je suštinski deo našeg grada i mi želimo da dalje produbljujemo te odnose. Mnogi Srbi koji su došli u Beč pre mnogo godina integrisali su se primerno, rade veoma vredno, austrijski su državljani i daju vredan doprinos našem društvu. I oni su šokirani razvojem kriminala u Beču. Samo FPOe sa saveznim kancelarom Herbertom Kiklom može zaustaviti masovnu ilegalnu imigraciju kulturoloških stranaca iz arapskih i afričkih zemalja. Dakle, FPOe je jedina stranka kojoj treba dati glas na izborima 29. septembra – objasnio je Nep.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here